Postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU

Postignuta saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU

Na sastanku ambasadora zemlja članica EU u Briselu, kasno popodne postignuta je saglasnost oko otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Hrvatska je, kako je i najavljivano, ovoga puta usaglasila svoj stav sa već postojećim stavom 27 zemalja članica i time otkolonila prepreku u nastavku procesa pridruživanja Srbije EU.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da je rasprava na ambasadorskom sastanku po drugim tačakam dnevnom reda trajala duže nego što je bilo predviđeno, tako da je do konsenzusa povodom nastavka procesa ovaranja poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom došlo tek iza 18 časova.

Posle uspostavljanja saglasnosti o ispunjenosti kriterijuma za otvaranje poglavlja 23 očekuje se da Srbija bude pozvana da dostavi svoju pregovaračku poziciju za poglavlja 23 i 24.

Nakon toga zemlje članice EU ponovo bi trebalo, na nivou radne grupe Saveta EU, da usaglase zajedničku poziciju EU za pregovore sa Srbijom u okviru poglavlja koja se odnose na vladavinu prava i ljudska prava.

U EU očekuje se da bi do formalnog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pristupnimpregovorima Srbije trebalo da dođe do kraja juna.

Prvobitno je bilo planirano da se ova tačka nađe na dnevnom redu sastanka ambasadora zemalja članica oko 17 časova, ali je, kako navode diplomtski izvori u Briselu, došlo do duže rasprave oko prethodnih tema koje su danas bile na dnevnom redu.

Izvor:Tanjug
Previous Dinar bez promene prema evru, u četvrtak 123,02 dinara za jedan evro
Next Peter Garnry: Ekonomija evrozone u junu spremna za preokret

You might also like

Berza

Švajcarska UBS preporučuje investiranje u evro

U situaciji kada neki investitori sumnjaju u budućnost evra, najveći svetski menadžer za upravljanje imovinom bogataša savetuje svoje klijente da se klade na evropsku valutu.

Geopolitika

Lavrov dolazi u Beograd polovinom decembra

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće u Beogradu 12. i 13. decembra, a sa srpskim zvaničnicima razgovaraće o aktuelnim svetskim procesima i situaciji u regionu, ali i bilateralnim odnosima,

Kompanije

UniCredit u problemima zbog krize u Turskoj

Ne zavaravajmo se: naravno da Međunarodni monetarni fond (MMF) odavno ima krizni plan za Tursku. No, naravno, to niko neće potvrditi.