Oprez pri prihvatanju sezonskog posla

Oprez pri prihvatanju sezonskog posla

Letnji period je vreme za sezonske poslove koji mogu da budu paravan za novčanu prevaru, ali i trgovinu ljudima.

Prošle godine indentifikovano ukupno 40 žrtava trgovine ljudima.

“Svaki period je opasan kada je reč o trgovini ljudima, ali ako govorimo o radoj eksplataciji onda je posebno opasan period lepog vremena kada su u jeku građevinski radovi“, kaže direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić.

Dodaje i da brojke i činjenice do kojih se došlo nisu merilo jer je, kako ističe, za pretpostaviti je da žrtava radne eksplatcije ima mnogo više. Navodeći da iskustvo govori o tome da su do sada eksplatisane uglavnom građevinski radnici, ona je istakla da se ne može govoriti o trendovima.

Objašnjava da je 2014. došlo do “eksplozije“ radne ekplatacije zbog naših radnika eksplatisanih na građevini u Rusiji na gradilištima koja su otvorena zbog Olimpijskih igara u Sočiju.

Prošle godine, situacija je bila drugačija tako da je radne eksploatacije bilo drastično manje, a u porastu je bila seksualna eksplatacija.

“Ove godine opet primećujemo blagi porast radne eksploatacije i od početka godine smo imali sedam prijava indentifikacije koje još uvek nisu završene“, rekla je Kljajić dodajući da su žrtve radne ekploatacije uglavnom građani stariji od 40 godina koji imaju već iskustvo rada u inostranstvu.

Foto: www.kamatica.com

Foto: www.kamatica.com

Kako kaže, na oprezu treba da budu i uglavnom mladi koji žele da spoje posao i zadovoljstvo tražeći posao na moru, ali i sezonski radnici u poljoprivredi.

Koordinatorka za odnose sa javnošću organizacije Astra Katarina Ivanović kaže da se ta organizacija suočava sa velikim brojem poziva putem SOS telefona specijalizovanog za žrtve trgovine ljudima dodajući da je reč o pozivima preventivnog karaktera u kojima građani žele da provere određene poslovne ponude.

“Postoji veliki broj rizičnih poslovnih ponuda koji nude kako sezonske tako i stalna zaposlenja u inostranstvu ili u našoj zemlji. Naša uloga je da informišemo i damo savete građanima šta bi trebalo preventivnno da urade kako ne bi došli u situaciju da budu u rizičnoj situaciji za ulazak u trgovinu ljudima“, obijasnila je Ivanović.

Prema njenim rečima, upravo je vrbovanje putem poslovnih ponuda jedno od najčešćih vrbovanja žrtava trgovine ljudima. Rizik postoji, smatra ona i dodaje da građani moraju da budu svesni i preduzmu mere i aktivnosti kako ne bi doveli sebe u neku od rizičnih situacija.

“Savetujemo da se svaka poslovna ponuda dobro proveri, da se ugovor potpisuje samo sa poslodavcem, da se zna gde će se raditi i koliko. Onaj ko odlazi u inostranstvo treba da se raspita i o zakonodavstvu zemlje u koju odlazi“, rekla je Ivanović dodajući da bi građani trebalo da traže posao samo preko licenciranih agencija za zapošljavanje ili poslodavca.

Ona je upozorila da građevinski poslovi mogu biti paravan za trgovinu ljudima i to uglavnom muškaraca, ali da su tu i poslovi sezonskog branja voća, rada u kafićima…

Upozorava i da je bilo ponuda namenjenih pre svega ženama i devojčicama i to kada je reč o čuvanju dece, rada u kući ili poslovima u ugostiteljstvu koje su obično bile paravan za prinudnu prostituciju i seksualnu eksploataciju.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sirija: Žestoke borbe za Alepo i Raku, Rusi se vratili na ratište
Next Apple emituje obveznice na Tajvanskoj berzi

You might also like

Društvo 0 Comments

Goran Knežević: U narednih deset dana konkursi za direktore 37 javnih preduzeća

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da će u narednih 10 dana biti objavljen prvi konkursi za direktore 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija.

Karijera 0 Comments

Ana Brnabić: U 2018. prekvalifikacija za još 1.500 ljudi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u 2018. godini planirano da u proces prekvalifikacije bude uključeno još 1.500 ljudi.

Karijera 0 Comments

Beogradski Sajam zapošljavanja u sredu i četvrtak

Sajam zapošljavanja Top Job održaće se 6. i 7. aprila u Belexpo centru u Beogradu na kojem će kompanije, banke i osiguravajuće kuće objaviti slobodna radna mesta, najavili su danas

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply