Evropske berze: Rudarski sektor pritisnuo indekse

Evropske berze: Rudarski sektor pritisnuo indekse

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cena sirovina. 

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je oko 11,30 sati u minusu 0,4 %, nakon što je juče izgubio 0,8 %.

Londonski FTSE indeks bio je oko 11,30 sati u minusu 0,55 %, na 6.194 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,50 %, na 10.210 bodova, a pariski CAC 0,60 %, na 4.478 bodova.

Najviše je jutros, 2,3 %, potonuo STOXX indeks rudarskog sektora, što je posledica pada cena sirovina, nakon novih naznaka usporavanja rasta kineske ekonomije, najvećeg svetskog potrošača sirovina.

PMI indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru, koji sastavljaju kompanije Markit i Caixin, oslabio je u maju već 15. mesec zaredom. PMI indeks kineskih vlasti malo je optimističniji, pa pokazuje stagnaciju tog indeksa na nivou od 50,1 boda.

“Kineski pokazatelji su mešani jer službeni indeks ukazuje na marginalni rast, a podaci privatnih kompanija na usporavanje”, kaže Ana Thaker, analitičarka u kompaniji PhilipCapital UK.

U naftnom su sektoru cene akcija pale 0,6 % zbog pada cena ′crnog zlata′. Nakon što su prošle nedelje dostigle najviše nivoe u osam meseci, poslednjih su dana cene nafte pod pritiskom jer je ponuda i dalje veća od potražnje.

Jutros je na američkom tržištu cena barela pala 0,7 %, na 48,67 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 %, na 49,45 dolara.

Oštro su, 1,6 %, pale i cene akcija u turističkom sektoru, nakon što su SAD upozorile na mogućnost terorističkih napada u Evropi tokom leta, poručivši da bi ciljevi napada mogli biti veliki događaji, turističke lokacije, restorani, trgovački centri…

Pod najvećim je pritiskom francuski turistički sektor, s obzirom da je Pariz već bio meta terorističkog napada i da uskoro počinje evropsko prvenstvo u fudbalu.

“Ionako smo očekivali teško leto na tržištima, a upozorenje o povećanim rizicima od napada sigurno ne pomaže”, kaže Chris Beauchamp, analitičar u kompaniji IG.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novi talas poskupljenja u Grčkoj
Next Tata Steel prodao deo aktiva, povratak British Steel

You might also like

Iran spreman da se pridruži pregovorima o stabilizaciji tržišta nafte

Iran je spreman da u naredna dva-do tri meseca podigne svoj nivo proizvodnje nafte na 4 miliona barela dnevno, zavisno od potreba tržišta, saopšteno je iz Nacionalne naftne kompanije Irana

Kompanije 0 Comments

AIK banka povećava udeo u Gorenjska banci

AIK banka, u stoprocentnom vlasništvu MK Groupe Miodraga Kostića povećala je učešće i postala drugi najveći akcionar u u slovenačkoj Gorenjska banci.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 stagnirao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao nov najviši nivo u istoriji, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks ostali gotovo nepromenjeni jer ulagači pažljivo analiziraju tko su dobitnici i

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply