Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra

Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra

Prošle godine je kompanija Bosch u Srbiji povećala prodaju za 135 odsto. Ove godine će investirati u našu zemlju 10 miliona evra i zaposliti 1.300 radnika.

“Kada smo počinjali 2011. godine bio je to veliki izazov, posmatrale su se zemlje u regionu, Rumunija, Ukrajina… Ali Vlada i Pećinci su nam pomogli da donesemo odluku da ulažemo u Srbiji”, rekla je drektorka kompanije Bosch u Srbiji Jovanka Jovanović.

Ona kaže da su se u kompaniji plašili i kako će prevazići tada mnoge administrativne prepreke ali da su sve dozvole dobili za 6 meseci.

“Bilo nam je za sve potrebno 12 meseci, jedini konkurent u tome nam je bila Kina, tako da smo napravili rekord na nivu grupe”, kaže Jovanovićeva.

Bosch je, kao vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga, završio fiskalnu 2015. godinu u Srbiji sa ukupnom prodajom od 11,6 milijardi dinara (94,1 miliona evra), uključujujući prodaju trecim licima i interne isporuke povezanim preduzećima. U poređenju sa prethodnom godinom, ukupna prodaja povećana je za 135 procenata. Prodaja trećim licima u Srbiji iznosi 4,7 milijardi dinara (38 miliona evra) što predstavlja rast od 24 procenta.

evro2

Jovanovićeva kaže da će ta kompanija investirati u Srbiju 10 miliona evra i da će u ovoj godini zaposliti 1.300 radnika.

“Kada govorimo o broju zaposlenih rast je bio 140 odsto ili za 800 zaposlenih”, rekla je Jovanovićeva i dodala da se za 2016. godinu očekuje sličan rast, ali da će povećanje broja zaposlenih biti 60 odsto veći.

“Prošla godina je izuzetno značajna, jer je fabrika u Pećincima koja proizvodi sisteme i metlice za brisače u koju je uloženo 35 miliona evra, dobila nagradu za najbolju fabriku u okviru cele Bosch Groupe”, rekla je Jovanovićeva.

Kompanija se suočila, kaže i sa problemom kompetencije kadrova zbog čega su kako bi unapredili stručnost zaposlenih u Srbiji, u tehničkoj školi u Pećincima pokrenuli sistem dualnog obrazovanja.

Ona ističe da je u fokusu kompanije i zapošljavanje IT stručnjaka, zbog čega planiraju da uposle 14 diplomaca.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Tata Steel prodao deo aktiva, povratak British Steel
Next Beogradska berza: Snažan rast Metalca, najprometniji Energoprojekt

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ministar privrede: Privatizacija 11 velikih strateških preduzeća ključna za vladu

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je u ponedeljak da se očekuje da proces privatizacije u Srbiji, koji obuhvata i 11 velikih strateških preduzeća, bude završen do kraja mandata ove vlade.

Berza 0 Comments

NBS: Dinar stabilan, povećana otpornost srpske ekonomije na eksterne šokove

Dinar je na dnevnom nivou ojačao za 0,2% u odnosu na evro, pri čemu Narodna banka Srbije ni danas ni juče nije intervenisala na deviznom tržištu, saopštila je centralna banka.

Najvažnije vesti 1Comments

Mladi preduzetnici: Niški bumerang na stranicama svetskih medija

Da dobra ideja može da pokrene preduzetnički duh mladih pokazuje primer iz srednje “Mašinsko-tehničke škole 15. maj” u Nišu, u kojoj srednjoškolci proizvode bumerange.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply