Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra

Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra

Prošle godine je kompanija Bosch u Srbiji povećala prodaju za 135 odsto. Ove godine će investirati u našu zemlju 10 miliona evra i zaposliti 1.300 radnika.

“Kada smo počinjali 2011. godine bio je to veliki izazov, posmatrale su se zemlje u regionu, Rumunija, Ukrajina… Ali Vlada i Pećinci su nam pomogli da donesemo odluku da ulažemo u Srbiji”, rekla je drektorka kompanije Bosch u Srbiji Jovanka Jovanović.

Ona kaže da su se u kompaniji plašili i kako će prevazići tada mnoge administrativne prepreke ali da su sve dozvole dobili za 6 meseci.

“Bilo nam je za sve potrebno 12 meseci, jedini konkurent u tome nam je bila Kina, tako da smo napravili rekord na nivu grupe”, kaže Jovanovićeva.

Bosch je, kao vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga, završio fiskalnu 2015. godinu u Srbiji sa ukupnom prodajom od 11,6 milijardi dinara (94,1 miliona evra), uključujujući prodaju trecim licima i interne isporuke povezanim preduzećima. U poređenju sa prethodnom godinom, ukupna prodaja povećana je za 135 procenata. Prodaja trećim licima u Srbiji iznosi 4,7 milijardi dinara (38 miliona evra) što predstavlja rast od 24 procenta.

evro2

Jovanovićeva kaže da će ta kompanija investirati u Srbiju 10 miliona evra i da će u ovoj godini zaposliti 1.300 radnika.

“Kada govorimo o broju zaposlenih rast je bio 140 odsto ili za 800 zaposlenih”, rekla je Jovanovićeva i dodala da se za 2016. godinu očekuje sličan rast, ali da će povećanje broja zaposlenih biti 60 odsto veći.

“Prošla godina je izuzetno značajna, jer je fabrika u Pećincima koja proizvodi sisteme i metlice za brisače u koju je uloženo 35 miliona evra, dobila nagradu za najbolju fabriku u okviru cele Bosch Groupe”, rekla je Jovanovićeva.

Kompanija se suočila, kaže i sa problemom kompetencije kadrova zbog čega su kako bi unapredili stručnost zaposlenih u Srbiji, u tehničkoj školi u Pećincima pokrenuli sistem dualnog obrazovanja.

Ona ističe da je u fokusu kompanije i zapošljavanje IT stručnjaka, zbog čega planiraju da uposle 14 diplomaca.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Tata Steel prodao deo aktiva, povratak British Steel
Next Beogradska berza: Snažan rast Metalca, najprometniji Energoprojekt

You might also like

Kompanije

Uber više neće moći da radi na ulicama Londona

Tehnološka transportna kompanija Uber neće moći više da radi na ulicama Londona, pošto su vlasti britanske prestonice odbile da joj obnove licencu.

Kompanije

HTC u gubicima, radna mesta na udaru

Jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona – HTC, nalazi se na ivici propasti.

Kompanije

Rast prihoda Jedinstva 80 odsto u prvih šest meseci

Jedinstvo Sevojno objavilo je nekonsolidovane rezultate poslovanja za prvih šest meseci tekuće godine, koji ukazuju na povećan obim poslovanja dok je profit ostvaren na simboličnom nivou.