BCG: Stare strategije su se istrošile, investitori u potrazi za novim

BCG: Stare strategije su se istrošile, investitori u potrazi za novim

Zarade su trenutno na vrhuncu, a u uslovima niskog rasta investitori će tražiti nove načine stvaranja vrednosti, jer su se stare strategije “istrošile”. Prema poslednjoj anketi Boston Consulting Groupe (BSG) investitori su pesimističnijeg raspoloženja.

Nedavne nestabilnosti na globalnim tržištima kapitala uslovile su povećanje pesimizma među investitorima, pokazuje istraživanje koje je sprovela Boston Consulting Group (BCG) u saradnji s Thomson Reuters. Anketom je obuhvaćeno više od sedamsto portfolio menadžera i berzanskih analitičara u kompanijama koje zajedno upravljaju imovinom vrednom oko 2.500 milijardi dolara.

Ovu anketu Boston Consulting Group kontinuirano sprovodi svake godine još od 2009. kako bi bolje razumeli stavove investitora na globalnim tržištima kapitala i prioritete u stvaranju vrednosti za akcionare.

Osnovni rezultati istraživanja:

  • Učesnici ankete imaju skromna očekivanja ukupnog povraćaja ulaganja u akcije (TSR- total shareholder return). Pesimizam ispitanika ogleda se u njihovoj proceni za povraćaj ulaganja od tek 5,5 odsto godišnje u naredne tri godine, što je najniža procena povraćaja od početka sprovođenja BCG istraživanja 2009. godine i znatno ispod 90-godišnjeg proseka indeksa S&P 500 od 10,1 odsto. (Ukupni povraćaj ulaganja meri kombinaciju rasta cene akcije i prinosa od dividendi za akcije u određenom vremenskom periodu. To se smatra sveobuhvatnom merom stvaranja vrednosti za akcionare).
  • Foto: Da li je čaša polupuna ili poluprazna? theprodigalprophet.files.wordpress.com

    Foto: Da li je čaša polupuna ili poluprazna? theprodigalprophet.files.wordpress.com

    Investitori su manje optimistični – barem kratkoročno. Trideset i dva odsto ispitanika opisalo je sebe kao pesimističnima ili krajnje pesimističnima o tržištima kapitala u 2016. godini, što je skok od skoro 70% u odnosu na 2015. i najveći procenat od 2009.godine, vrhunca finansijske krize.

  • Investitori očekuju najveće povraćaje u ponovnom otkupu akcija. Danas kad programi ponovnog otkupa vlastitih akcija (buyback) dosežu rekordne nivoe, anketirani investitori veruju kako će najveći povraćaj na ulaganja u naredne tri godine doći upravo kroz gotovinske isplate, bilo kroz dividendu ili programe ponovnog otkupa akcija. Ali investitori i dalje ne veruju da su te isplate jedini pokazatelj dobrog sprovođenja strategije ulaganja preduzeća. Smatraju kako su još važniji drugi načini upotrebe viška gotovine kompanija, posebno investicija u daljnji rast poslovanja.
  • Investitori su u potrazi za novim strategijama stvaranja vrednosti. U okruženju koje odlikuje skroman rast BDP-a i rekordno visoka stopa profitabilnosti, čini se kako ulagači traže kompanije sa kredibilnom strategijom rasta. Sve više ih zanimaju preduzeća koje gotovinu koriste za strateška preuzimanja, one s iskusnim timovima za upravljanje i interesantnim pričama o kapitalu, zasnovanima na jakim fundamentalnim pokazateljima i inteligentnoj alokaciji kapitala.

Rezultati istraživanja u kontekstu

Kako bi bolje shvatili stavove investitora i analitičara, potrebno je podsetiti se na osnovu čega oni donose takve zaključke.

Nalazi istraživanja BCG-a ukazuju na to da investitori veruju da su se ove strategije u velikoj meri istrošile.

Boston Consulting GroupU 2015. godini, kompanije iz sastava S&P 500 indeksa koje se ne bave finansijskim biznisom su svojim akcionarima osigurale povraćaj veći od 1,000 milijardi dolara, od čega više od 60% čine “buybacks” akcije, a ostatak dividende. Ponovni otkupi akcija su od 2009. porasli više od 4 puta, što čini otprilike 3% od prosečnih 8,5% prosečnog rasta zarade po akciji. Nasuprot tome, troškovi kapitalnih ulaganja kompanija uvrštenih u S&P 500 porasli su samo 44 odsto u istom periodu.

„Nakon perioda u kojem su kompanije akcionarima vraćale rekordne sume novca, investitori sada traže preduzeća koje taj novac znaju da iskoriste kako bi povećale fundamentalnu vrednost svog poslovanja”, kaže Jeffrey Kotzen, stariji partner u Boston Consulting Group.

Rezultate ankete treba shvatiti i u kontekstu tekućeg prilagođavanja kompanija na makroekonomsko okruženje, koje obzirom na globalnu finansijsku krizu karakteriše relativno niska stopa rasta.

„Kompanije su smanjile troškove kako bi poboljšale profitabilnost i oslobodile protok gotovine, iskoristile prednosti niskih ili čak negativnih kamatnih stopa, povećale isplate gotovine u obliku dividendi i otkupa akcija, i ostvarile koristi od povećanja evaluacija u vremenu kad su se tržišta kapitala oporavljala od post-kriznih padova” rekao je Frank Plaschke, partner u BCG kancelariji u Minhenu.

Vrhunske kompanije, i one ostale

Nalazi istraživanja BCG-a ukazuju na to da investitori veruju da su se ove strategije u velikoj meri istrošile.

Foto: getty

Foto: getty

„Marže su trenutno na ili blizu vrhunca i teško se mogu povećati”, procenjuje Tim Nolan, partner u filijali BCG u New Yorku i dodaje: „Vraćanje gotovine akcionarima i dalje će činiti veliki procenat ukupnog povraćaja ulaganja, i biće osnova za procenu, ali gotovinske isplate same ne predstavljaju najvišu konačnu vrednost. Iako su kamatne stope bile rekordno niske, za očekivati je da će uskoro porasti. Svi ovi faktori znače da će i vrednovanja biti pod stalnim pritiskom”.

U takvoj atmosferi, investitori žele da se kompanije fokusiraju na poboljšanje osnovnih vrednosti poslovanja: da uspostave upravljačku viziju, organizacione sposobnosti i kapitalne investicije neophodne za stvaranje snažnih osnova rasta svoje osnovne delatnosti.

„U uslovima niskog rasta, to je ogroman izazov”, kaže Kotzen i zaključuje: „Ali upravo zato što je to tako teško, rast koji stvara novu vrednost verovatno će biti ono što razlikuje vrhunske kompanije od ostalih”.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Najnovije ankete: Raste broj pristalica Brexita
Next John Hardy: Rast dolara drugačije tretiran ovog puta

You might also like

Kompanije

Jedinstvo postaje 100-odstotni vlasnik firme Novi Pazar put

Vanredna skupština akcionara putarskog preduzeća Novi Pazar put, održana u ponedeljak, 28. novembra, odobrila je prinudni otkup akcija ove kompanije od strane većinskog vlasnika – Jedinstva iz Sevojna.

IT

Google: Računar za oko u vidu sočiva

Sada je pravo vreme da se podnese patent koji se odnosi za kreiranje malenog računara koji bi se postavljao direktno na oko osobe koja ovakav računar nosi, odluka je inženjera kompanije Google.

Saobraćaj

Zvaničnici Volkswagena priznali krivicu za lažiranje testova

Zvaničnici Volkswagena u petak su priznali krivicu za zaveru i ometanje pravde u besramnom planu da zaobiđu američke propise o zagađenju u okviru kojeg su prodali 600.000 vozila na dizel i