Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Poljski i iranski zvaničnici pregovaraju o saradnji u naftnom i gasnom sektoru, što bi poljskoj industriji moglo doneti ugovore o istraživanju i proizvodnji.

“Radujemo se saradnji sa Iranom kada je reč o poljskoj gasnoj kompaniji PGNiG i našim naftnim kompanijama. Pregovaramo o konkretnim ugovorima koji se tiču istraživanja i proizvodnje, ali i o trgovinskim ugovorima“,, izjavio je zamenik poljskog ministra energetike Michal Kurtyka na Poljsko-iranskom ekonomskom forumu u Varšavi, prenosi Reuters.

Iranski ministar inostranih poslova Javad Zarif je u poseti Poljskoj, što je, kako ocenjuje agencija AFP, prvi korak Irana u nastojanju da pokrene poslovne odnose sa Zapadom od ukidanja sankcija toj zemlji u januaru ove godine.

Vrednost godišnje trgovinske razmene između Poljske i Irana iznosila je 70 miliona dolara (62 miliona evra) u proteklim godinama usled međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Sankcije Iranu su ukinute u januaru ove godine, a Teheran je otada pokrenuo kampanju za unapređenje trgovinskih odnosa, što su 20. maja podržale vodeće zapadne sile.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Žrtve modernog ropstva u svetu čine preko 45 miliona ljudi
Next PKB za manje od 91 milion evra

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Rusija postala najveći snabdevač nafte i gasa

Prošle godine je Rusija postala najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa u svetu, prema godišnjem izveštaju kompanije British Petroleum (BP) o energentima u svetu.

Kompanije 0 Comments

Katar neće prekinuti isporuke gasa UAE

Katar neće prekinuti isporuke gasa Ujedinjenim Arapskim Emiratima uprkos diplomatskoj krizi, saopštio je direktor “Qatar petroleuma”.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply