Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Poljski i iranski zvaničnici pregovaraju o saradnji u naftnom i gasnom sektoru, što bi poljskoj industriji moglo doneti ugovore o istraživanju i proizvodnji.

“Radujemo se saradnji sa Iranom kada je reč o poljskoj gasnoj kompaniji PGNiG i našim naftnim kompanijama. Pregovaramo o konkretnim ugovorima koji se tiču istraživanja i proizvodnje, ali i o trgovinskim ugovorima“,, izjavio je zamenik poljskog ministra energetike Michal Kurtyka na Poljsko-iranskom ekonomskom forumu u Varšavi, prenosi Reuters.

Iranski ministar inostranih poslova Javad Zarif je u poseti Poljskoj, što je, kako ocenjuje agencija AFP, prvi korak Irana u nastojanju da pokrene poslovne odnose sa Zapadom od ukidanja sankcija toj zemlji u januaru ove godine.

Vrednost godišnje trgovinske razmene između Poljske i Irana iznosila je 70 miliona dolara (62 miliona evra) u proteklim godinama usled međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Sankcije Iranu su ukinute u januaru ove godine, a Teheran je otada pokrenuo kampanju za unapređenje trgovinskih odnosa, što su 20. maja podržale vodeće zapadne sile.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Žrtve modernog ropstva u svetu čine preko 45 miliona ljudi
Next PKB za manje od 91 milion evra

You might also like

Kompanije 0 Comments

Pritisci zbog Srbijagasa: Dokle se stiglo sa reorganizacijom?

Energetska zajednica ponovo šalje upozorenja zbog kašnjenja reorganizacije JP Srbijagas. Polovinom oktobra očekuju se i kazne.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Odlaže se prodaja RTB Bor?

Krajnji rok za raspisivanje tendera za privatizaciju ili strateško partnerstvo za RTB Bor, koji je država odredila za kraj marta, najverovatnije će biti pomeren za kraj juna, piše “Politika”.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Nafta iz iranskog tankera razlila se Istočnim kineskim morem

Nafta iz iranskog tankera, koji je potonuo u nedelju, razlila se Istočnim kineskim morem u odvojene mrlje pokrivajući područje veće od 100 kvadratnih kilometara, potvrdile su u četvrtak kineske vlasti.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply