Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte

Poljski i iranski zvaničnici pregovaraju o saradnji u naftnom i gasnom sektoru, što bi poljskoj industriji moglo doneti ugovore o istraživanju i proizvodnji.

“Radujemo se saradnji sa Iranom kada je reč o poljskoj gasnoj kompaniji PGNiG i našim naftnim kompanijama. Pregovaramo o konkretnim ugovorima koji se tiču istraživanja i proizvodnje, ali i o trgovinskim ugovorima“,, izjavio je zamenik poljskog ministra energetike Michal Kurtyka na Poljsko-iranskom ekonomskom forumu u Varšavi, prenosi Reuters.

Iranski ministar inostranih poslova Javad Zarif je u poseti Poljskoj, što je, kako ocenjuje agencija AFP, prvi korak Irana u nastojanju da pokrene poslovne odnose sa Zapadom od ukidanja sankcija toj zemlji u januaru ove godine.

Vrednost godišnje trgovinske razmene između Poljske i Irana iznosila je 70 miliona dolara (62 miliona evra) u proteklim godinama usled međunarodnih sankcija uvedenih Teheranu zbog njegovog nuklearnog programa.

Sankcije Iranu su ukinute u januaru ove godine, a Teheran je otada pokrenuo kampanju za unapređenje trgovinskih odnosa, što su 20. maja podržale vodeće zapadne sile.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Žrtve modernog ropstva u svetu čine preko 45 miliona ljudi
Next PKB za manje od 91 milion evra

You might also like

Kompanije

Saudijska Arabija: Solarni projekti doneće 7.000 radnih mesta

Saudijska Arabija pronašla je plan kako da stvori hiljade radnih mesta – radiće na projektima za solarnu energiju.

Energetika i naftna industrija

NIS objavio pad profita od 36 odsto u prvoj polovini 2016.

Naftna industrija Srbije (NIS) je objavila neto profit od 3,1 milijarde dinara za prvo polugodište tekuće godine, što je za 36,4 odsto niže nego godinu dana ranije usled nižih prihoda

Energetika i naftna industrija

Rusija, Ukrajina i EU blizu zaključivanja sporazuma o gasu

Ukrajinska strana izrazila je spremnost da od Rusije kupi od 1,5 do četiri milijarde kubnih metara gasa ove zime.