Sektor farmacije očekuje razdoblje spajanja i akvizicija

Sektor farmacije očekuje razdoblje spajanja i akvizicija

Intenzivno razdoblje spajanja i akvizicija očekuje farmaceutski sektor u godinama koje slede, iako nedavno planirano povezivanje kompanija Pfizer i Allegan nije pošlo za rukom, pokazala je studija konsultantske firme EY.

“Svedočićemo velikom nivou ulaganja i prodaja u farmaceutskom sektoru u godinama koje slede”, rekao je Gerd Stuerz, analitičar u EY-u, firmi za korporativno savetovanje.

U aprilu su Pfizer i Allergan odustali od 160 milijardi dolara vrednog povezivanja, kojim bi nastao novi svetski lider u farmaceutskoj industriji i time pretekao švajcarskog diva Novartisa, zato što američke vlasti ulažu velike napore u sprečavanje spajanja kompanija koje žele izbeći plaćanje poreza. To verovatno ipak neće označiti kraj talasa značajnijih spajanja u tome sektoru, kažu u EY-u.

“Kompanije će rasprodati cela odeljenja ili kupiti nove u cilju jačanja svojih pozicija”, rekao je stručnjak Siegfried Bialojan.

Suočene s oštrom konferencijom, za mnoge kompanije je sada ključan rast ostvariv pomoću spoljnih snaga. “Farmaceutske grupe mogu brzo prezentovati inovacije samo ako kupuju one spolja”, mišljenja je Bialojan.

foto: thecaratroom.com

foto: thecaratroom.com

Nakon rekordne 2014. godine na planu spajanja i akvizicija u farmaceutskom sektoru, 2015. bi bila još i bolja da se povezivanje Pfizera i Allergana uspešno realizovalo.
Bialojan je procenio da bi ukupna tržišna vrednost sporazuma o spajanju i akviziciji uskoro mogla dostići oko 200 milijardi dolara godišnje.

Mnoštvo velikih sporazuma potpisano je poslednjih godina. Nakon neuspele kupovine Allergana, Pfizer je nedavno objavio da planira za više od pet milijardi dolara kupiti Ancor Pharmaceuticals, koji je specijalizovan za lekove za ekceme. Takođe je pokazao interesovanje za Medivation, biotehnološku firmu sa sedištem u Kaliforniji, specijalizovanu za lečenje karcinoma, a na koju su ‘bacile oko’ takođe francuska grupa Sanofi i američki Amgen.

Nadalje, u SAD-u su Abbott Laboratories i St. Jude Medical, vodeći proizvođači uređaja za potrebe kardiologije, najavili 25 milijardi dolara ‘teško’ spajanje kako bi se bolje usmerili sve većem nivou kardiovaskularnih oboljenja među starijom populacijom.

Nemački farmaceutski i hemijski div Bayer ponudio je 62 milijarde dolara za američki Monsanto, koji je zasad odbio tu ponudu.

Izvor: GdeInvestirati/SEEBiz
Previous Početak pregovora Srbije i Evroazijske ekonomske unije o trgovinskom režimu?
Next Azijske berze: Indeksi porasli, obim trgovine slab

You might also like

Energetika i naftna industrija

Dušan Bajatović: Dug Srbijagasa je sada ispod 400 miliona evra

Ukupan dug Srbijagasa sada je ispod 400 miliona evra, a bio je 1,7 milijardi evra po zaduženjima tog javnog preduzeća od 2010. do 2012. godine, izjavio je danas direktor Srbijagasa

Kompanije

Lidl kupio depo-garažu u Beogradu za 3,65 miliona evra

Depo-garaža na uglu Bulevara despota Stefana i Cvijićeve prodata je nemačkom trgovinskom lancu Lidlu za 3,65 miliona evra, piše današnji Blic.

Banke i finansije

Royal Bank of Scotland seli stotine radnih mesta u Indiju

Royal Bank of Scotland (RBS) ukinuće 443 radnih mesta u Velikoj Britaniji povezanih s korporativnim kreditiranjem u sklopu preseljenja velikog broja poslova banke u Indiju, preneli su britanski mediji.