PKB za manje od 91 milion evra

PKB za manje od 91 milion evra

Ministarstvo privrede i Grad Beograd dogovorili su sa bankama reprogram dugova Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) jer još nije završena procena vrednosti kapitala tog preuzeća za 2015. godinu, piše današnji Blic.

Kako je navedeno, imovina je procenjena na 303 miliona evra, ali će je budući kupac kupiti za umanjenu vrednost koja ne bi trebalo da bude veća od 91 milion evra jer će država preuzeti dugove te kompanije od 70 miliona evra.

Kako na tenderu nije bilo zainteresovanih za kupovinu PKB po ceni od 154 miliona evra, što je 51 odsto procenjene vrednosti kapitala u 2014. godini, prema zakonu će uslediti pokušaj prodaje za 30 odsto tržišne vrednosti.

“Cena od 154 miliona evra je bila previsoka za srpske firme, a strane nisu htele da uđu u posao jer se plaše kako će biti rešen problem vlasništva nad skoro 18.000 hektara zemlje. Pored niske cene, prednost je i to što će dugove preuzeti država”, rekao je za Blic sagovornik iz Vlade Srbije.

Vlasnik Mesne industrije “Matijević” Petar Matijević je za Blic rekao da prilikom određivanja prvobitne cene od 154 miliona evra država nije vodila računa o drastičnom padu cene poljoprivrednih proizvoda i da to stvara rizik od ulaganja u tu oblast.

Matijević je rekao da je zainteresovan za taj kombinat ali da će tek kada bude raspisan tender moći da kaže da li će se prijaviti sam ili sa konzorcijumom koji je osnovao sa Miodragom Kostićem kako bi došli u posed PKB.

Ministar privrede Željko Sertić je za Blic rekao da je za državu najvažnije da sa bankama dogovori odlaganje naplate dugova i da će to omogućiti da PKB nastavi da radi i da ne ode u stečaj.

Po pisanju tog lista, predstavnici Samostalnog sindikata PKB-a smatraju da Vlada namerno umanjuje vrednost tog preduzeća kako bi se nekom na rasporodaji dalo veliko bogatstvo.

Počelo je prijavljivanje za socijalni program po kojem će radnici po godini staža dobiti 300 evra.

Izvor:Blic/Beta
Previous Uskoro saradnja Poljske i Irana oko nafte
Next Još 220 lekova o trošku Srbije

You might also like

Industrija 0 Comments

Slovenija: Peko na ime 40 godina starog ugovora dobio milion evra

Stečajna upravnica nekada poznate slovenačke fabrike obuće Peko iznenadila se kad je na račun firme, koja je lani završila u stečaju, “leglo” milion evra, i to na ime nerealizovanog posla koji je

Francuska emitovala svoje prve “zelene” obveznice

Francuska je danas emitovala prve “zelene obveznice”, sa rokom dospeća 22 godine, za rekordnih 7 milijardi evra.

Kompanije 0 Comments

NIS usvojio dugoročnu strategiju razvoja do 2025.

Odbor direktora naftine kompanije NIS usvojio je dugoročnu strategiju razvoja do 2025. godine objavila je kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply