Beogradska berza: NIS najprometniji drugi dan zaredom, rast indeksa

Beogradska berza: NIS najprometniji drugi dan zaredom, rast indeksa

Današnji trgovački dan obeležila je solidna investiciona aktivnost uz nastavak blagog rasta berzanskih indeksa. Indeks Belex 15 ojačao je 0,5% na 615,02 poena, dok je ukupna realizacija u trgovanju iznosila 48,6 miliona RSD (0,4 miliona EUR).

Najprometnija akcija ponovo je bila Naftna industrija Srbije (NIIS), ostvarivši gro današnjeg prometa, sa ukupnom realizacijom od 38,9 miliona RSD po nepromenjenoj ceni u odnosu na jučerašnje trgovanje od 641 RSD.

Najveći domaći građevinar Energoprojekt holding (ENHL) zabeležio je promet od 3 miliona RSD uz rast cene od 1,8% na 1.151 RSD. Akcije ove kompanije fluktuirale su u toku dana u rasponu 1.107-1.170 RSD, dostizavši na momente novi cenovni maksimum ostvaren u proteklih devet meseci. Zavisno preduzeće ovog holdinga, Energoprojekt Entel (EPEN), nastavlja snažan rast cene od 18,6% na 13.645 RSD, uz promet od 0,2 miliona RSD. Najveća domaća mlekara Imlek (IMLK) zabeležila je trgovanje vredno 1,1 milion RSD, uz neznatan rast cene na 5.901 RSD.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) ostvario je nepun 1 milion RSD realizacije po prosečnoj ceni od 892 RSD. Među dobitnicima našao se gornjomilanovački Metalac (MTLC) sa rastom cene od 4,6% uz neveliki promet, dok je Alfa plam iz Vranja (ALFA) u porastu 2,9% na 34.999 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD. Alfa plam je sazvao redovnu skupštinu akcionara za 16. jun na kojoj će se razmatrati i odluka o raspodeli dobiti. Predloženo je da se akcionarima isplati kao i prošle godine 1.000 RSD bruto po akciji, a kao dan dividende je utvrđen dan skupštine akcionara.

Državne dužničke hartije danas nisu beležile promet.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous EU želi da kupovinu preko interneta učini lakšom
Next Prevarantima otišlo oko milijardu evra iz EU fondova

You might also like

Kurs dinara za ponedeljak: Neznatna promena u odnosu na evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 124,0174 što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Azijske berze: Zabrinutost od podizanja kamata u SAD-u dovela do pada indeksa

Na većini azijskih berzi na početku nedelje najvažniji indeksi su oslabili zbog zabrinutosti investitora od mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u do kraja godine, dok upravo to kursu dolara na deviznim

Wall Street: Indeksi pali peti dan zaredom, Fed oprezan

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale, peti dan zaredom, jer se ulagači plaše posledica mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije, pa ih nije ohrabrila ni odluka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply