Beogradska berza: NIS najprometniji drugi dan zaredom, rast indeksa

Beogradska berza: NIS najprometniji drugi dan zaredom, rast indeksa

Današnji trgovački dan obeležila je solidna investiciona aktivnost uz nastavak blagog rasta berzanskih indeksa. Indeks Belex 15 ojačao je 0,5% na 615,02 poena, dok je ukupna realizacija u trgovanju iznosila 48,6 miliona RSD (0,4 miliona EUR).

Najprometnija akcija ponovo je bila Naftna industrija Srbije (NIIS), ostvarivši gro današnjeg prometa, sa ukupnom realizacijom od 38,9 miliona RSD po nepromenjenoj ceni u odnosu na jučerašnje trgovanje od 641 RSD.

Najveći domaći građevinar Energoprojekt holding (ENHL) zabeležio je promet od 3 miliona RSD uz rast cene od 1,8% na 1.151 RSD. Akcije ove kompanije fluktuirale su u toku dana u rasponu 1.107-1.170 RSD, dostizavši na momente novi cenovni maksimum ostvaren u proteklih devet meseci. Zavisno preduzeće ovog holdinga, Energoprojekt Entel (EPEN), nastavlja snažan rast cene od 18,6% na 13.645 RSD, uz promet od 0,2 miliona RSD. Najveća domaća mlekara Imlek (IMLK) zabeležila je trgovanje vredno 1,1 milion RSD, uz neznatan rast cene na 5.901 RSD.

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) ostvario je nepun 1 milion RSD realizacije po prosečnoj ceni od 892 RSD. Među dobitnicima našao se gornjomilanovački Metalac (MTLC) sa rastom cene od 4,6% uz neveliki promet, dok je Alfa plam iz Vranja (ALFA) u porastu 2,9% na 34.999 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD. Alfa plam je sazvao redovnu skupštinu akcionara za 16. jun na kojoj će se razmatrati i odluka o raspodeli dobiti. Predloženo je da se akcionarima isplati kao i prošle godine 1.000 RSD bruto po akciji, a kao dan dividende je utvrđen dan skupštine akcionara.

Državne dužničke hartije danas nisu beležile promet.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous EU želi da kupovinu preko interneta učini lakšom
Next Prevarantima otišlo oko milijardu evra iz EU fondova

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi porasli, optimizam i do kraja 2017.

Na azijskim berzama su u petak indeksi porasli, kao i na Wall Streetu dan pre.

Saxo Bank: Prognoza za drugi kvartal 2017 – evropske akcije će nadmašiti američke i japanske

Reflatorno trgovanje koje je počelo pre pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD ubrzalo se u prvom kvartalu uz poboljšanje globalnih ekonomskih podataka i iznenađenje nasuprot očekivanjima. Akcije na

Beogradska berza: Najveći pad Belexa u dva meseca

Poslednji dan u sedmici na Beogradskoj berzi doneo je prazničnu, neveliku investicionu aktivnost, dok je tržište akcija oslabilio najvećim intezitetom još od 11. oktobra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply