Zbog afere Volkswagena prodaja dizel automobila pala ispod 50 %

Zbog afere Volkswagena prodaja dizel automobila pala ispod 50 %

U prvih nekoliko meseci 2016. zabeležen je pad prodaje automobila sa dizel motorima, koji su u poslednjih nekoliko godina činili više od polovine novih prodatih vozila na evropskom tržištu.

Prvobitni rast isporuka dizel automobila u Evropi bio je posledica njihovog forsiranja na tržištu od strane vlada nekih zemalja, sa obrazloženjem da troše manje goriva i emituju manje količine ugljen-dioksida u poređenju sa benzincima. Međutim, dizel skandal koji je krajem 2015. pogodio najvećeg evropskog proizvođača automobila, nemački Volkswagen, doveo je do blagog pada prodaje dizelaša u 2016, pokazuju analize koje je sproveo LMC Automotive.

Naime, popularnost dizelaša u Zapadnoj Evropi posle dužeg perioda pala je u aprilu prvi put ispod 50 odsto, nakon što su se mnogi kupci preorijentisali na benzince i automobile sa hibridnim pogonom. U prošlom mesecu prodaja vozila sa dizel motorima iznosila je 49,7% ukupnog tržišta novih automobila (-3,1%).

U periodu januar-april 2016. takođe je zabeležen pad prodaje dizelaša i to u visini od 2,2%, u odnosu na isti interval 2015. Ipak, u prva četriri meseca prodaja dizelaša na zapadnoveropskom tržištu iznosila je nešto malo više od pedeset odsto (50,1%).

Najviše će biti ugrožen plasman malih dizelaša, koje su kupovali ljudi skromnije platežne moći upravo zbog njihove ekonomičnosti. Njihova cena na tržištu će porasti, jer će proizvođači automobila morati da ulože više sredstava u tehnologije koje će smanjiti emisiju štetnih gasova ispod dozvoljenih granica.

LMC Automotive saopštio je da je u prva 4 meseca 2016. ukupna prodaja novih automobila u Zapadnoj Evropi porasla na 4,87 miliona, što predstavlja rast od 7,7% u poređenju sa istim periodu 2015.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Dinarskim kreditom do svog stana
Next Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Ohrid: Otvoren pogon za uzgajanje kanabisa i proizvodnju ulja

Američka kompanija NYSK holding otvorila je u Ohridu pogon za uzgajanje konoplje i proizvodnju ulja od kanabisa za medicinske potrebe, prenose lokalni mediji. 

Kompanije 0 Comments

Tesla Motors promenio naziv u Tesla Inc

Kompanija “Tesla Motors” obavestila je nadležne regulatorne vlasti da je njeno novo ime “Tesla Inc”, javlja agencija Bloomberg, dodajući da kompanija time želi da pokaže da nije samo proizvođač automobila.

Kompanije 0 Comments

Morgan Stanley: Rast profitabilnosti, akcije skočile 3 odsto

Investiciona kompanija Morgan Stanley objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal tekuće godine, koji su prilično prevazišli očekivanja investitora.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply