Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Michael Turner rekao da “agresivnost Rusije ima cenu” i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu, prenosi AP.

“Moskva je odlučila da joj je zaštita sopstvenih intersa bolja ukoliko radi protiv nas, umesto sa nama. Izazov iz Rusije je pravi i ozbiljan”, rekao je Turner.

Zamenik generalnog sekretara NATO Alexander Vershbow kazao je da bi NATO nastavio dijalog sa Rusijom “ali stvari ne mogu da se vrate na uobičajeno stanje… sve dok Rusija ponovo ne pokaže postovanje za međunarodno pravo i norme međurodnog ponašanja”.

On je naglasio da će se članice NATO, tokom održavanja samita u julu u poljskoj prestonici Varšavi, truditi da ojačaju odbrambene kapacitete Alijanse i logističku podršku drugim članicama koje se graniče sa Rusijom.

Predstavnici parlamenata 45 članica i 8 delegacija posmatrača su se okupili u prestonici Albanije da razmotre krizu u Ukrajini i bezbednost regiona zapadnog Balkana, navodi AP.

Parlamentarna skupština NATO okuplja predstavnike parlamenata zemalja članica NATO i drugih zemlja i organizacija, među kojima je i Srbija kao pridružena članica.

Izvor:Agencije

Previous Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta
Next Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Katalonska kriza Špance koštala milijardu evra

Destabilizovane su investicije, iz Katalonije je sedište povuklo najmanje 3.000 kompanija i banaka, hiljade ljudi je ostalo bez posla, pao je turizam. 

Geopolitika 0 Comments

Libija: Vlada zatražila od SAD da obnove vazdušne udare protiv Islamske države

Američka vojska je u vazdušnim napadima na ekstremiste Islamske države (IS) u libijskom gradu Sirtu gađala jednu lokaciju sa tenkom i dva vozila IS, rekao je portparol Pentagona.

Lifestyle 0 Comments

Hilari Klinton obezbedila mesto u istoriji SAD

Hilari Klinton (Hillary Clinton) postala je danas prva žena kandidat za predsednika SAD u istoriji te zemlje, pošto je na konvenciji Demokratske stranke u Filadelfiji osvojila zvaničnu nominaciju za Belu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply