Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Michael Turner rekao da “agresivnost Rusije ima cenu” i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu, prenosi AP.

“Moskva je odlučila da joj je zaštita sopstvenih intersa bolja ukoliko radi protiv nas, umesto sa nama. Izazov iz Rusije je pravi i ozbiljan”, rekao je Turner.

Zamenik generalnog sekretara NATO Alexander Vershbow kazao je da bi NATO nastavio dijalog sa Rusijom “ali stvari ne mogu da se vrate na uobičajeno stanje… sve dok Rusija ponovo ne pokaže postovanje za međunarodno pravo i norme međurodnog ponašanja”.

On je naglasio da će se članice NATO, tokom održavanja samita u julu u poljskoj prestonici Varšavi, truditi da ojačaju odbrambene kapacitete Alijanse i logističku podršku drugim članicama koje se graniče sa Rusijom.

Predstavnici parlamenata 45 članica i 8 delegacija posmatrača su se okupili u prestonici Albanije da razmotre krizu u Ukrajini i bezbednost regiona zapadnog Balkana, navodi AP.

Parlamentarna skupština NATO okuplja predstavnike parlamenata zemalja članica NATO i drugih zemlja i organizacija, među kojima je i Srbija kao pridružena članica.

Izvor:Agencije

Previous Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta
Next Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Vijetnam zahteva da Kina obustavi aktivnosti u spornim vodama Južnog kineskog mora

Vijetnam je danas protestovao zbog nedavnih kineskih aktivnosti u spornim vodama Južnog kineskog mora, navodeći da se radi o ozbiljnom kršenju suvereniteta te zemlje.

Geopolitika 0 Comments

Održan prvi sastanak lidera EU bez britanskih predstavnika

Lideri 27 zemalja članica EU pozvali su u sredu britansku vladu da što pre obavesti Brisel o namerama povlačenja Velike Britanje iz Unije i obećali dalji razvoj Unije sa 27

Geopolitika 0 Comments

Iranci neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog Saudijske Arabije

Iranski ministar kulture Ali Jannati izjavio je danas da Iranci ove godine neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog “prepreka” koje je postavila Saudijska Arabija, koja se stara o najsvetijim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply