Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane.

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Michael Turner rekao da “agresivnost Rusije ima cenu” i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu, prenosi AP.

“Moskva je odlučila da joj je zaštita sopstvenih intersa bolja ukoliko radi protiv nas, umesto sa nama. Izazov iz Rusije je pravi i ozbiljan”, rekao je Turner.

Zamenik generalnog sekretara NATO Alexander Vershbow kazao je da bi NATO nastavio dijalog sa Rusijom “ali stvari ne mogu da se vrate na uobičajeno stanje… sve dok Rusija ponovo ne pokaže postovanje za međunarodno pravo i norme međurodnog ponašanja”.

On je naglasio da će se članice NATO, tokom održavanja samita u julu u poljskoj prestonici Varšavi, truditi da ojačaju odbrambene kapacitete Alijanse i logističku podršku drugim članicama koje se graniče sa Rusijom.

Predstavnici parlamenata 45 članica i 8 delegacija posmatrača su se okupili u prestonici Albanije da razmotre krizu u Ukrajini i bezbednost regiona zapadnog Balkana, navodi AP.

Parlamentarna skupština NATO okuplja predstavnike parlamenata zemalja članica NATO i drugih zemlja i organizacija, među kojima je i Srbija kao pridružena članica.

Izvor:Agencije

Previous Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta
Next Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

You might also like

Geopolitika

Istorijska poseta: Američki predsednik na Kubi

Američki predsednik Barack Obama doputovao je u istorijsku posetu Kubi, otvarajući novo poglavlje u odnosima dve zemlje posle višedecenijskog animoziteta između bivših hladnoratovskih protivnika.

Geopolitika

Irak: Zaustavljena ofanziva na Mosul, svi zaziru od ulaska u sunitski grad

Ofanziva za oslobađanje Mosula, trećeg po veličini grada u Iraku koji je pod kontrolom Islamske države zaustavljena je jer niko ne želi ući u grad u kojem i šiite i Kurde doživljavaju kao neprijatelje, piše

Geopolitika

Sputnik: EU usaglasila pet principa u odnosima sa Rusijom

Šefovi diplomatije zemalja-članica Evropske unije na zasedanju održanom u ponedeljak usaglasili su pet principa u odnosima sa Rusijom, koje će kasnije objaviti šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, saopštio je novinarima