Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta

Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta

Direktor agrara u kompaniji “Industrija mesa Matijević” Zoran Matijević izjavio je, povodom Kostićeve moguće kupovine šećerane Senta, da ta transakcija ne bi bila dobra iz više razloga.

“Prvo, MK grupi nisu potrebni dodatni kapaciteti, kako oni navode, jer već sad u svom vlasništvu imaju tri šećerane koje ne rade – Bač, Sremska Mitrovica i Kovin.

Njima nije interes ni Senta da radi, već da ode u stečaj, a potom da se iseče u staro gvozđe”, navodi Matijević u pisanoj izjavi, dostavljenoj Tanjugu.

Preuzimanjem Sente od MK grupe, dodaje on, dobijamo monopol na šećernu industriju, koja je već prepolovljena u odnosu na nekadašnje kapacitete u vreme bivše SFRJ.

“Iako imamo potencijal da radimo 1,3 miliona tona šećera za tržiste bivših republika, Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke, čak i Mađarske ,koja je ostala na jednoj šećerani. Imamo potencijal da radimo tri puta više, jer obradive površine i bogom data klima postoje”, poručuje on.

Foto: getty

Foto: getty

Normalno, navodi, to znači rad uz manje marže, ali da se zaposli velika industrija, kao što je industrija šećera, plus još industrije, koje se nastavljaju na šećer i kojima je šećer glavni input.

“Već kruže priče da je posao oko prodaje nekoj od Nemačkih ili Francuskih grupaciji dogovoren, a ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji, pa ćemo šećer uvoziti iz Francuske ili Nemačke i biće cena duplo veća”, prognozira Matijević.

Fatalna greška je, prema njegovim rečima, dozvoliti monopol na industriju koja ima perspektivu rasta, jer ćemo tako dovesti sebe u situaciju da budemo uvoznici šećera. Treba naložiti aktiviranje postojećih šećerana, a ne dozvoliti novo gašenje šećerana, istakao je Matijević.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zbog afere Volkswagena prodaja dizel automobila pala ispod 50 %
Next Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji

You might also like

Kompanije 0 Comments

Poljski LOT uspostavio direktnu liniju do Podgorice

Inauguracionim letom,aviokompanija LOT je obeležio uspostavljanje redovne linije između Varšave i Podgorice.

Kompanije 0 Comments

Automobilska industrija Velike Britanije vapi za tržištem Evropske unije

Udruženje proizvođača i trgovaca automobila Velike Britanije upozorilo je da je budućnost uspeha britanske automobilske industrije u kontinuiranom pristupu jedinstvenom evropskom tržištu.

Kompanije 0 Comments

Nove pogodnosti za investitore u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović najavio je da će grad Beograd na narednoj sednici Skupštine grada, 7. juna, usvojiti Odluku o dopuni Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply