Evropske berze u blagom plusu, cena nafte bez promene, evro neznatno ojačao prema dolaru

Evropske berze u blagom plusu, cena nafte bez promene, evro neznatno ojačao prema dolaru

Bez podstreka sa američkih i londonske berze, koje su zbog praznika danas bile zatvorene, trgovanje na ostalim tržištima proteklo je mirno, uz slab promet i neznatan rast cena akcija.

Glavni indeks nemačke berze DAX porastao je 0,0,46 odsto dok je francuski CAC40 je ojačao 0,32 odsto. Indeks berze u Madridu IBEX35 porastao je 0,11 odsto a italijanski MIB FTSE 0,58 odsto.

Investitori su oprezni i zbog mogućeg povećanja kamatnih stopa u SAD već u junu ili julu a ne u septembru kako se prethodno očekivalo.

Nakon što je u petak predsednica američke centralne banke Janet Yellen rekla da bi, ako dođe do poboljšanja na tržištu rada, bilo “prikladno” povećati kamatne stope, u ponedeljak je James Bullard, šef filijale Federalnih rezervi u St. Loisu, rekao da se čini da su svetska tržišta dobro pripremljena za povećanje kamata na leto.

Daljnje povećanje kamatnih stopa smanjilo bi likvidnost na tržištima akcija, dok bi zemljama u razvoju podiglo cene zaduživanja.

“Iako su se mnogi investitori pomirili s realnošću da se bliži povećanje kamata, ipak će puno toga ovisiti o daljnjim ekonomskim indikatorima. Ako oni ne potvrde da je privreda dovoljno snažna da bi izdržala povećanje cene novca, ulagači će promeniti pozicije”, kaže Naeem Aslam, analitičar u “Think Markets”.

Cena nafte se neznatno promenila u odnosu na prethodno trgovanje u petak jer investitori očekuju signale sa sastanka OPEC-a u Beču zakazanog za četvratak, iako većina analitičara ne očekuje promene u proizvodnji.

U međuvremenu se Irak pridružio grupi zemalja koje su pre sastanka najavile povećanje izvozne kvote te će u junu na tržišta isporučiti dodatnih pet miliona barela nafte.

“Ne očekujemo da će biti postignut dogovor (na nivou OPEC-a) o konkretnom nivou proizvodnje”, ističu u zabelešci klijentima analitičari Commerzbank. “Irak se namerava uključiti u diskusiju o zamrzavanju proizvodnje, ali Iran i Saudijska Arabija se verovatno neće odlučiti na takav korak”, dodaju.

Na valutnim tržištima evro je ojačao prema američkoj valuti 0,26 odsto, na 1,1144 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa
Next Facebook zarađuje na vama! Zaradite i vi na njemu

You might also like

Berza

Wall Street: Pažnja usmerena na akcije Apple-a

Na Wall Streetu je cena akcije tehnološkog diva pala za 2,3 posto, na 90,30 dolara, najniži nivo od juna 2014., što je posledica zabrinutosti ulagača zbog naznaka slabljenja potražnje za iPhoneom,

Svetske berze

Evropske berze: Pad cena akcija na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutru su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu i azijskim tržištima, a pod najvećim je pritiskom tehnološki sektor.

Berza

U ponedeljak 122,77 dinara za evro

Dinar je neznatno ojačao prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,7691 dinara za evro, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u ovoj godini.