Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

Beogradska berza: NIS u fokusu, blagi rast indeksa

Početak trgovačke nedelje obeležilo je veliko trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) uz blagi rast oba berzanska indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 53,8 miliona RSD (0,44 miliona EUR), dok se indeks Belex15 oporavio 0,7% na 612,16 poena.

Ubedljivo najtrgovanija akcija danas bila je Naftna industrija Srbije sa realizacijom od 36,7 miliona RSD po prosečnoj ceni od 641 RSD, što je pad od 0,9% u odnosu na prethodno trgovanje. Najveći deo prometa ostvaren je u jednoj transakciji na ceni od 640 RSD. Ova kompanija zakazala je redovnu skupštinu akcionara za 28. jun, na kojoj će se pored ostalih tačaka razmatrati i odluka o raspodeli dobiti. Predloženo je da se na ime dividende isplati 24,69 RSD bruto po akciji, a kao dan dividende je utvrđen 18. jun.

Energoprojekt holding (ENHL) je zabeležio promet od 8,8 miliona RSD uz rast cene od 2,8% na 1.131 RSD, dok je njegovo zavisno preduzeće Energoprojekt Entel (EPEN) registrovalo snažan rast cene od 15,1% na 11.509 RSD uz realizaciju od 1,5 miliona RSD. U toku trgovačkog dana akcije Energoprojekt holdinga dostizale su nivo od 1.150 RSD, što je ujedno najviši nivo ostvaren od septembra prošle godine.

Akcije najveće domaće mlekare Imlek (IMLK) beleže rast cene već četvrti uzastopni dan, ostvarivši promet od 1,8 miliona RSD po prosečnoj ceni od 5.900 RSD. Imlek će na skupštini zakazanoj za 17. jun razmatrati odluku o prinudnom otkupu akcija, po ceni od 5.829 RSD, kao i odluku o raspodeli dividende u bruto iznosu od 366 RSD akcionarima koji budu imali taj status 7. juna. Za očekivati je da ova kompanija već tokom leta bude delistirana sa tržišta.

Državne dužničke hartije danas nisu registrovale promet.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Parlamentarna skupština NATO pozvala zemlje članice da se suprotstave Rusiji
Next Evropske berze u blagom plusu, cena nafte bez promene, evro neznatno ojačao prema dolaru

You might also like

Berza

Evropske berze: Indeksi pod pritiskom bankovnih akcija

Vodeći indeksi na evropskim tržištima akcija u utorak su blago skliznuli, a najveći uteg bile su im akcija banaka, koje su ostale pod pritiskom u kontekstu najnovijih zabrinutosti povezanih sa zbivanjima

Berza

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, najveći rast Belexa u mesec dana

Reperni indeks Beogradske berze, Belex15, zabeležio je skok na današnjem trgovanju od 1,1%, što je najviša stopa rasta ove korpe akcija u više od mesec dana.

Berza

Pad vrednosti većine kriptovaluta

Cena bitcoina pala je juče ispod 6.000 dolara i našla se veoma blizu njegove najniže vrednosti za ovu godinu od 5.785 dolara.