BDP Amerika u prvom kvartalu porastao 0,8 %

BDP Amerika u prvom kvartalu porastao 0,8 %

U drugoj proceni naviše je revidirana prvobitna procena iz aprila koja je pokazivala rast od 0,5 posto.

Američka ekonomija je u prvom kvartalu poraslo snažnije no što se prvotno procenjivalo, izvestilo je u petak ministarstvo trgovine, i to najviše zahvaljujući snažnoj ličnoj potrošnji na usluge.

Bruto domaći proizvod (BDP) u prvom je kvartalu porastao za 0,8 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, objavilo je ministarstvo u drugoj proceni BDP-a. Time je naviše revidirana prvobitna procena iz aprila koja je pokazivala rast od 0,5 posto.

Za podignutu procenu zaslužna su pre svega viša ulaganja u zalihe privatnog sektora i snažniji izvoz, kao i slabiji uvoz, objavilo je ministarstvo.

Rast je ipak najslabiji od prvog prošlogodišnjeg tromesečja i znatno je sporiji nego u četvrtom kvartalu 2015. kada su aktivnosti porasle 1,4 odsto.

Foto: www.flickr.com

Foto: www.flickr.com

Kako se navodi u saopštenju ministarstva trgovine, najveći doprinos rastu realnog BDP-a u prvom kvartalu dala je lična potrošnja na usluge, i to pre svega na stanovanje, komunalije i zdravstvene usluge.

Potrošnja domaćinstava na kratkotrajne proizvode također je porasla, pogotovo na hranu i pića, te na plin i druge energente, dok s druge strane, pad potrošnje zabeležen je u stavci dugotrajnih roba, pre svega motornih vozila i delova, pokazalo je izvečtaje ministarstva.

Potrošnja države i lokalnih vlasti takođe je uvećana, a rast je zabeležen i na strani ulaganja u stanogradnju.

U odnosu na poslednja tri prošlogodišnja meseca lična je potrošnja ipak znatno slabija, posebno kada je u pitanju roba. U toj je stavci zabeležen rast za samo 0,4 odsto, u odnosu na 1,6 odto zabeleženih u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju. Bruto ulaganja privatnog sektora smanjena su 2,6 odsto, nakon 1-postotnog pada u prethodnom tromesečju.

Pritom su ulaganja kompanija u opremu potonula čak devet odsto, nakon 2,1-postotnog pada u prethodnom tromesečju, što u Reutersu tumače niskim cenama nafte i posledično manjom dobiti a time i smanjenim ulaganjima naftnih kompanija.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Mobilne telefone za plaćanje koristi 20 odsto potrošača
Next Velika "Oh la la" i "Dream deals" promocija: Njujork od 379 EUR, Karibi od 779 EUR, Hong Kong od 425 EUR

You might also like

Makroekonomija

Siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, gora samo Bugarska

Država je donela 68 mera za suzbijanje sive ekonomije, a sakupljanje računa i izvlačenje lutrije je samo jedna od njih, jer Srbija, osim Bugarske, ima najveći procenat sive ekonomije u

Makroekonomija

Funta pogurala rast industrijske proizvodnje u Velikoj Britaniji

Industrijska proizvodnja u Britaniji porasla je u septembru peti mesec zaredom, jer je pad funte učinio domaće proizvode konkurentnijim, piše britanski Gardijan. 

Makroekonomija

SAD: najveći trgovinski deficit u poslednjih deset godina

Trgovinski deficit SAD porastao je u februaru šesti mesec zaredom, dostigavši najveći nivo od oktobra 2008. godine.