Predsednik Nikolić na samitu Brdo-Brioni

Predsednik Nikolić na samitu Brdo-Brioni

Plenarni sastanak lidera Brdo-Brioni procesa, na kojem učestvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, počeo je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Pored Nikolića, na Samitu učestvuju i njegove kolege iz Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Đorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišani, Crne Gore Filip Vujanović, kosovski predsednik Hašim Tači, kao i članovi Predsedništva BiH, dok je specijalni gost predsednik Italije Serđo Matarela.

Predsednike su dočekali predsednik Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i inicijatori procesa Brdo-Brioni predsednici Pahor i Grabar-Kitarović.

Od učesnika, prvi u zgradu Parlamentarne skupštine BiH došli su Tači, Nišani, a zatim Nikolić, s kojim se Grabar-Kitarović ovog puta samo rukovala, dok se sa Tačijem i dva puta poljubila.

Pre plenarne sednice, koja će biti zatvorena za javnost i posle kojeg će biti prosleđeno saopštenje, održano je zajedničko fotografisanje.

Nikolić je juče doputovao u Sarajevo, gde je učestvovao na predsedničkom panelu Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

To je, njegova prva poseta Bosni i Hercegovini od kada je izabran za predsednika Srbije.

Sarajevo je trebalo da poseti u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična i bilateralna poseta BiH, ali je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj, po poternici iz Srbije, uhapšen ratni komandant Armije BiH Naser Orić.

Nikolić će se, tokom drugog dana boravka u Sarajevu, na marginama procesa Brdo Brioni, sastati i sa predsednicima Italije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i sa članovima Predsedništva BiH.

Proces Brdo-Brioni pokrenule su 2013. Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Izvor:Tanjug

Previous Iranci neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog Saudijske Arabije
Next Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

You might also like

Društvo

Amerikanac David Scwendiman postavljen za glavnog tužioca za ratne zločine na Kosovu

Amerikanac David Scwendiman (Dejvid Švendiman) postavljen je danas za glavnog tužioca specijalnog suda u Hagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Geopolitika

Zlatko Dizdarević sumnja u pozadinu dešavanja u Turskoj, sve nekako ide Erdoganu u prilog

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević, nekadašnji urednik sarajevskog Oslobođenja i dugogodišnji izveštač sa Bliskog istoka, izrazio je danas veliku sumnju u pozadinu sinoćnjih događanja u Turskoj, istakavši da je cela

Geopolitika

Velika Britanija napušta Evropsku uniju

Britanija je glasala za izlazak iz Evropske unije, potvrdila je danas britanska Izborna komisija.