Iranci neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog Saudijske Arabije

Iranci neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog Saudijske Arabije

Iranski ministar kulture Ali Jannati izjavio je danas da Iranci ove godine neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog “prepreka” koje je postavila Saudijska Arabija, koja se stara o najsvetijim mestima muslimana.

“Nakon dve serije pregovora koji nisu imali rezultata zbog prepreka koje su postavili Saudijci, iranski hodočasnici nažalost neće biti u prilici da učestvuju u hadžiluku koji počinje u junu”, kazao je Jannati na iranskoj televiziji, a preneo AFP.

Saudijski zvaničnici navode kako je iranska delegacija u petak okončala posjetu Kraljevstvu bez postizanja konačnog dogovora o dolasku iranskih vernika na hadž.

Iz Ministarstva za hadž Saudijske Arabije kažu kako su ponudili “brojna rešenja” kako bi se ispunili iranski zahtevi tokom dvodnevnih pregovora.

Do razumevanja je došlo u nekim područjima, poput korišćenja elektronskih viza, koje bi se štampale za iranske hodočasnike, pošto su saudijske diplomatske misije zatvorene u Iranu, dodaju iz Ministarstva.

Rijad je prekinuo veze s Teheranom u januaru, nakon što su iranski demonstranti zapalili Saudijsku ambasadu i Konzulat, nakon egzekucija prominentnih šiitskih imama.

Iran i Saudijska Arabija spore se o mnogo regionalnih pitanja, ponajviše o ratovima u Siriji i Jemenu, gde ove dve države podržavaju suprotstavljene strane.

Ranije ovog meseca, podsjeća AFP, Iran je optužio regionalnog rivala kako pokušava “sabotirati hadž”, jedan od stubova islama.

Teheran je navodio kako Rijad insistira na vizama za Irance, koje bi se morale izdati u trećim državama, i ne dozvoljava hodočasnicima da dolaze iranskim avionima.

Međutim, saudijsko Ministarstvo za hadž u petak je objavilo da je Rijad dozvolio Irancima dobijanje viza preko Švajcarske ambasade u Teheranu, institucije koja zastupa saudijske interese od januara i prekida veza.

Izvor: Al Jazeera/Agencije
Previous Danska: Prodaje se ostrvo sa farmom za 3,1 milion evra
Next Predsednik Nikolić na samitu Brdo-Brioni

You might also like

Geopolitika

Britanska premijerka prvi gost Donalda Trampa u Beloj kući

Ništa nije neobično to što novi američki predsednik britansku premijerku prima u Belu kuću kao svog prvog stranog gosta – s obzirom na to da obe zemlje imaju zajedničku istoriju,

Geopolitika

Sjedinjene Države razmatraju ukidanje embarga na oružje Vijetnamu, Kina nezadovoljna

Barack Obama razmišlja o mogućnosti ukidanja tri decenije starog američkog embarga na prodaju oružja Vijetnamu, i da li odgovoriti na pozive za bližim vojnim vezama sa Hanojem, iako loša situacija na

Geopolitika

EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

Evropska unija je u petak proširila sankcije protiv Severne Koreje pri čemu je gotovo u potpunosti zabranjena trgovina i putovanja nakon što je Pjongjang izvršio nuklearnu probu i lansiranje rakete.