Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

Zapadnoj Evropi nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila

Za kvalitetne majstore i inženjer uvek ima posla, a u evropskim zemljama najviše se trenutno traže montažeri skela, fasaderi i instalateri, kažu u Građevinskoj komori Srbije.

“U Zapadnoj Evropi je najveća potražnja za specijalizovanim radnicima – montažerima skela, fasaderima, majstorima za pod, instalaterima mašinskih instalacija i elektroinstalacija, kao i instalacija na energetskim blokovima u termoelektranama”, rekao je Tanjugu potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

On navodi da je zbog građevinske sezone dosta naših građevinaca već otišlo u inostranstvo, gde su bolje plaćeni i imaju više posla.

Prema njegovim rečima, samo evropskim zemljama trenutno nedostaje oko 1,3 miliona zanatlija raznih građevinskih profila.

“Sve što je vredelo u Srbiji je uglavnom već i otišlo. Rad u Nemačku je organizovan preko detašmana, a u ostalim evropskim zemljama se ide gotovo poludivlje, na turističke vize i posle tri meseca se vraćaju”, rekao je Rodić.

Što se tiče tradicionalnih zemalja u kojima su prisutni naši neimari – Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan i Alžir, prema njegovim rečima, tek treba da se započnu dosta veliki poslovi.

“U Rusiji, prema našim procenama, ima oko 20.000 naših građevinara. Trenutno nisu uposleni i preti opasnost da se dobar deo njih vrati u Srbiju. Pitanje je kako će biti organizovana gradnja velikih objekata, a posebno stambenih, za Svetsko prvenstvo fudbalu u Rusiji 2018. godine”, kazao je Rodić.

On dodaje da Rusi traže organizovan nastup naših građevinara za te projekte.

Kada je reč o Alžiru, gde je ranije bila prisutna Hidrotehnika koja je pravila nasipe i brane, kao i deo vodovodne infrastrukture, biće realizovani projekti gradnju još tri brane i toj zemlji će biti potrebna građevinska operativa.

“Alžir je svojevremeno planirao skoro 300 milijardi dolara investicija u stambenu izgradnju i infrastrukturne objekte i njihova delegacija je zbog toga bila kod nas”, rekao je Rodić i napomenuo da bi naši radnici mogli tamo da rade samo ako bi nastup bio organizovan uz pomoć države.

Libija i Irak trenutno nisu poplarne destinacije za građevinare, ali ako se tamo sredi situacija biće realizovani veliki poslovi.

“Naše firme, poput Energoprojekta, trenutno rade u Peruu, Kataru i to velike poslove, a imamo naše firme koje rade i u Ekvatorijalnoj Gvineji, u Južnoj Africi, Jordanu gde se, na primer, pravi vodovod”, kazao je Rodić.

On dodaje da će veliki građevinski projekti biti realizovani i u Tasmaniji, Maleziji i Indoneziji i sličnim zemljama.

“Svuda se traže kvalitetni majstori i inženjeri, za njih uvek ima posla”, ističe potpredsednik Građevinske komore Srbije.

U Srbiji, takođe, nedostaje kvalitetna radna snaga pošto je najveći deo dobrih radnika angažovan na infrastrukturnim projektima i “Beogradu na vodi”, ili u manjem delu na privatnim gradilištima, naveo je Rodić.

“Ima fizičke i polukvalifikovane radne snage, ali kvalitetni majstori nedostaju svuda. U Srbiji je trenutno, po našim procenama, u niskogradnji angažovanih oko 250 firmi, ali tu uglavnom rade rukovaoci mašinama i polukvalifikovana radna snaga”, rekao je sagovornik Tanjuga.

Rodić je upozorio da bi Srbiji u narednom periodu, kada se očekuje početak velikih projekata, mogla da nedostaje radna snaga pošto je dosta naših radnika u inostranstvu.

Izvor:Tanjug
Previous Predsednik Nikolić na samitu Brdo-Brioni
Next Dinar klizi prema najnižoj vrednosti u ovoj godini, NBS interveniše prodajom evra

You might also like

Najvažnije vesti

Objavljeni konkursi za izbor direktora nekoliko javnih preduzeća u Srbiji

Vlada Srbije objavila je danas javne konkurse za izbor direktora nekoliko javnih preduzeća, među kojima su Srbijagas i Pošte Srbije.

Karijera

Ova država će vam platiti ako biciklom dođete na posao

Holandja je zemlja sa 17 miliona stanovnika i 22 miliona bicikala, a i dalje se trude da smanje zagađenost zbog saobraćaja.

Karijera

Posao iz snova: 60.000$ za 6 meseci u letovalištu Cancun

Ukoliko volite putovanja i pritom lepo pišete, a marketing imate u malom prstu, obratite pažnju na oglas koje je objavilo poznato meksičko letovalište Cancun.