Evro na najnižem nivou prema dolaru od kraja marta, funta dobitnik nedelje

Evro na najnižem nivou prema dolaru od kraja marta, funta dobitnik nedelje

Na svetskim deviznim tržištima vrednost evra prema američkoj valuti pala je tokom protekle nedelje na 1,1115 dolara, što je najniži vrednosni nivo od 28.marta.

Evro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, 0,8 odsto, na 110,25 jena.

Najtraženija valuta u nedelji za nama bio američki dolar kojem je vrednost dodatno porasla nakon izjave predsednice američke centralne banke Janet Yellen da u “narednim mesecima” očekuje rast kamata.

Pre mesec dana samo je mali broj analitičara očekivao rast kamata u SAD pre septembra, međutim sada više od 30 odsto njih očekuje povećanje u junu. Posledica je to oporavka američke privrede i jačanja inflacije. Prema drugoj proceni američkog BDP-a, privreda je u prvom tromesečju porasla 0,8 odsto na godišnjem nivou, dok je prva procena pokazivala rast od 0,5 odsto. Posmatrano u odnosu na prethodni kvartal, to predstavlja usporavanje rasta, međutim, većina novih indikatora ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromesečju i jačanje inflacije, što Fed-u daje argumente za povećanje kamata.

Zahvaljujući tome dolar je ojačao, četvrtu nedelju uzastopno. Dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u korpi šest vodećih svetskih valuta za nedelju dana porastao je 2,4 odsto.

Dolar je ojačao i u odnosu na jen, što se zahvaljuje činjenici da su eliminisani neki rizici na tržištu koji su u proteklim mesecima podsticali tražnju za japanskom valutom, koja se zbog globalne finansijske neizvesnosti od početka godine smatrala bezbednim utočištem za kapital.

Dobitnik nedelje na valutnim tržištima je britanska valuta kojoj vrednost raste kako ankete pokazuju da je broj Britanaca koji će na referendumu 23. juna glasati za ostanak u članstvu u Evropskoj uniji značajno nadmašuje protivnike.

Tokom protekle nedelje funta je ojačala 1,0 odsto prema američkom dolaru na 1,4617 dolara, najviši nivo u skoro četiri meseca.

Izvor:Agencije

Previous Otvoren konkurs za studente: Putujemo u Evropu
Next Nedeljni pregled: Globalni optimizam podigao indekse na svetskim berzama

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Oprezna trgovina na tržištima

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, a promet je mršav jer su mnoga tržišta zatvorena zbog kineske nove godine, dok se dolar oporavio nakon što je danima bio

Berza

Dinar u ponedeljak još slabiji prema evru, oporavak u odnosu na dolar

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 123,9531 dinara za jedan evro, što je nova najniža vrednost srpske valute prema evropskoj u ovoj

Berza

Wall Street: Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 ojačao, zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških i medijskih kompanija.