Wall Street: Najbolja nedelja za berze od početka marta

Wall Street: Najbolja nedelja za berze od početka marta

Indeksi na američkim berzama u petak su ojačali podržani nagoveštajima predsednice Fed-a Janet Yellen da bi povećanje kamatnih stopa u SAD moglo uslediti već na leto.

Dow Jones je ojačao 0,25 odsto, S&P 500 je porastao 0,43 odsto, a Nasdaq indeks 0,65 odsto.

Na nedeljnom nivou Dow Jones je zaradio 2,1 odsto, što je njegov najbolji rezultat od 18.marta. Indeks S&P 500 je porastao 2,2 odsto, najviše od 4. marta, dok je Nasdaq na dobitku 3,3 odsto, što je za njega ovo bila najbolja nedelja od 19. februara.

Juče su porasle cene akcija u svih deset sektora S&P 500 indeksa, a najviše u telekomunikacionom i finansijskom. Rast cena akcija posledica je sve izglednijeg povećanja kamata u SAD. Nakon niza zvaničnika, juče je i predsednica američke centralne banke Janet Yellen najavila tu mogućnost.

Odgovarajući na pitanja na Univerzitetu Harvard, predsednica Fed-a je rekla da u “narednim mesecima” očekuje rast kamata. “Ako bude napretka na tržištu rada, a ja to očekujem… u narednim mesecima bi takav potez bio primeren”, rekla je ona.

Daljnje povećanje kamatnih stopa smanjilo bi likvidnost na tržištima akcija, ali, s druge strane, analitičari kažu da bi povećanje kamata predstavljalo potvrdu da se privredna situacija poboljšava.

“Gledajući naš položaj u globalnoj ekonomiji, čini se da se situacija poboljšala do nivoa na kojem je moguće povećanje kamata u junu ili julu”, smatra Paul Springmeyer, portfolio menadžer u “Private Client Reserve”.

Juče je objavljena druga procena američkog BDP-a, prema kojoj je privreda u prvom tromesečju porasla 0,8 odsto na godišnjem nivou, dok je prva procena pokazivala rast od 0,5 odsto. Posmatrano u odnosu na prethodni kvartal, to predstavlja usporavanje rasta, međutim, većina novih indikatora ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromesečju i jačanje inflacije, što Fed-u daje argumente za povećanje kamata.

Nezaposlenost je u maju iznosila 5,5 odsto, nivo koji centralna banka smatra dobrim, iako Yellen priznaje da su mnogi “honorarci” još uvek u potrazi za stalnim radnim mestom.

Izvor:Agencije
Previous Ukrajina: Bivši generalni sekretar NATO-a imenovan za savetnika Porošenka
Next Produktna berza: Rekordna cena kukuruza

You might also like

Berza

Azijske berze oslabile, dolar stabilan

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija pale jer su nakon komentara predsednika SAD-a Donalda Trumpa ulagači manje optimistični u vezi napretka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga.

Berza

Evropske berze: Rudarski sektor pritisnuo indekse

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija pale, drugi dan zaredom, a pod najvećim je pritiskom rudarski sektor zbog pada cena sirovina. 

Berza

Beogradska berza: Najveći dnevni skok od početka godine

Domaće tržište akcija zabeležilo je danas najveći dnevni skok u tekućoj godini, dok je ukupan promet na trgovanju iznosio 14,4 miliona RSD (0,12 miliona EUR). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao