EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

Evropska unija je u petak proširila sankcije protiv Severne Koreje pri čemu je gotovo u potpunosti zabranjena trgovina i putovanja nakon što je Pjongjang izvršio nuklearnu probu i lansiranje rakete.

“Pošto akcije Severne Koreje predstavljaju ozbiljnu pretnju za međunarodni mir i bezbednost u regionu i šire, EU je odlučila da proširi sankcije”, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Pjongjangu je, takođe, zabranjeno da trguje sa zemljama EU luksuznom robom ili proizvodima povezanim sa naftom, a članice ne mogu da ulažu u rafinerije, rudarsku i hemijsku industriju Severne Koreje, prenosi Reuters.

Zabranjena je financijska podrška trgovini sa Severnom Korejom i većina finansijskih transfera.

Severnokorejski avioni i brodovi takođe ne mogu ulaziti na evropski teritoriju.

Sankcijama EU obuhvaćeno je ukupno 66 osoba i 42 firme iz Severne Koreje.

Države članice EU ne mogu izvoziti oružje niti metale koji se koriste u balističkim sistemima, kao niti zlato, dijamante i luksuznu robu. Zabranjeno je i sklapanje joint venture poslova.

Ministri spoljnih poslova EU-a nekoliko su puta poslednjih godina pooštravali sankcije Pjongjangu zamrznuvši imovinu i zabranivši finansiranje i finansijske transakcije.

Međutim, uticaj novih mera verovatno će biti ograničen jer je trgovina između EU-a i Severne Koreje pala na samo 34 miliona evra u 2014., sa više od 300 miliona pre deset godina.

Kako piše Reuters, Nemačka i Švedska nisu voljne da potpuno izoluju Severnu Koreju. Ove dve zemlje od 1970. održavaju diplomatske veze sa Pjongjangom i pružaju humanitarnu pomoć Severnoj Koreji.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze: U fokusu govor Janet Yellen na Univerzitetu Harvard
Next Oduzeta dozvola za rad "srpskoj" banci u Moskvi

You might also like

Geopolitika

Lider britanskih laburista pozvao članove da glasaju za ostanak u Evropskoj uniji

U svom prvom istupanju u referendumskoj kampanji, šef britanske opozicije Jeremy Corbyn pozvao je pristalice da 23. juna glasaju za ostanak Velike Britanije u EU. “Uprkos nedostacima Evropske unije, ostanak

Geopolitika

Raketna testiranja Ukrajine na granicama Krima razgnevila Rusiju

Kijev je danas počeo dvodnevna raketna testiranja u južnom delu zemlje, nedaleko od Krima, dok su, kao odgovor na to, ratni brodovi ruske Crnomorske flote zauzeli položaje kod zapadne obale

Kompanije

Iran privremeno zabranio kompanijama prevoz nafte iz Iračkog Kurdistana

Uprkos tvrdnjama da će ostati „večni prijatelji Kurda“ Iran je navodno privremeno zabranio svojim kompanijama prevoz naftnih derivata iz Iračkog Kurdistana.