Cena zlata pala na najniži nivo u dva meseca

Cena zlata pala na najniži nivo u dva meseca

Sve izglednije skoro povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama ojačalo je američku valutu i spustilo cene plemenitih metala na najniže nive u poslednjih nekoliko nedelja.

Tokom protekle nedelje zlato je izgubilo na vrednosti 3,12 odsto i na kraju dana u petak unca je koštala 1.212,38 dolara, cena kojom se trgovalo krajem marta.

U fokusu investitora juče je bio nastup predsednice američke centralne banke Janet Yellen na Univerzitetu Harvard. Tom prilikom je predsednica Fed-a najavila rast kamatnih stopa “u narednim mesecima”.

“Ako bude napretka na tržištu rada, a ja to očekujem… u narednim mesecima bi takav potez bio primeren”, rekla je Yellen.

Sledeći sastanak Federalnih rezervi na kojem će se razmatrati pitanje kamatnih stopa biće održan 14. i 15 juna.

Zlato je inače vrlo osetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

I cene ostalih plemenitih metala su prošle nedelje oslabile. Srebro je za nedelju dana izgubilo na vrednosti 1,8 odsto, platina 4% a paladijum 3,3 odsto.

Nakon izlaganja Janet Yellen vrednost dolara je porasla, dosegavši najviše nivoe u dva meseca. Dolarov indeks koji meri vrednost američke prema ostalim svetskim valutama u petak je ojačao 0,5 odsto.

U odnosu prema evropskoj valuti američka je porasla 0,71 odsto, na 1,1115 dolara,

Izvor:Agencije
Previous Srpski električni automobil uskoro na ulicama Beograda
Next Jedan od najvećih sibirskih dijamanata dobio ime "Deca Azije"

You might also like

Svetske berze

Snažan rast britanske valute prema evru i dolaru

Vrednost britanske valute porasla je na najviše nivoe u dve nedelje nakon što su ispitivanje javnog mnjenja pokazala da sve više Britanaca podržava ostanak države u Evropskoj uniji.

Svetske berze

Cene nafte porasle, globalna proizvodnja pala

Cene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su se oporavile nakon što je potvrđeno da je proizvodnja nafte na globalnom nivou opala, prvi put posle više meseci.

Berza

Beogradska berza: NIS na najvišem nivou u zadnjih mesec dana

Prvi trgovački dan u ovoj nedelji na Beogradskoj berzi doneo je odličan promet zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama.