Od juna jeftiniji gas, za 1.200 dinara niži račun

Od juna jeftiniji gas, za 1.200 dinara niži račun

Od juna će cene prirodnog gasa za sve kupce u Srbiji koji imaju pravo na javno snabdevanje biti snižene u proseku za 4,0 odsto, a za domaćinstva 3,6 odsto.

Saglasnost na pojeftinjenje dao je Savet Agencije za energetiku, pa će cena gasa kod 33 javna snabdevača biti snižena.

Ova promena je posledica pada deviznog kursa dolara koji se koristi kao valuta za uvoz prirodnog gasa. Od juna 2015. godine, ovo je peto smanjenje cena prirodnog gasa za javno snabdevanje, nakon čega će prosečne cene za ove kupce biti niže za preko 36 odstgo u odnosu na cene iz tog meseca.

Pravo na javno snabdevanje imaju kupci čija je godišnja potrošnja do 100.000 kubnih metara i čiji su svi objekti priključeni na distributivni sistem prirodnog gasa. Međutim, svi ovi kupci, uključujući i domaćinstva, imaju i pravo da slobodno biraju snabdevača na tržištu.

U Srbiji oko 10 odsto od ukupnog broja domaćinstava, odnosno njih 250 hiljada, ima priključak na gas. U 2015. godini gas je kupovalo 226 hiljada domaćinstava koji su trošili prosečno 845 m3 godišnje. Oni će u proseku za 1,32 din (bez PDV) plaćati manje kubni metar prirodnog gasa nego što su do sada plaćali, tako da bi prosečan godišnji račun sa PDV-om, pri ovom nivou cena bio za oko 1.227 dinara manji.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Komisija odobrila koncentraciju kompanija He Steel i "Železare Smederevo"
Next Pokretanje sopstvenog biznisa u 5 koraka

You might also like

Saobraćaj

Raste cena goriva zbog izgradnje američkih puteva

Američki predsednik Donald Trump najavio je povećanje poreza na gorivo radi realizacije infrastrukturnih ulaganja, a bilo bi to prvo povećanje takse na gorivo u SAD-u nakon 24 godine.

Kompanije

Srbijagas ostvario pozitivan finansijski rezultat u prvom kvartalu

Srbijagas je u prvom kvartalu ove godine ostvario pozitivan finansijski rezultat od 4,7 milijardi dinara, u odnosu na gubitak od jedne milijarde dinara u istom periodu prošle godine.

Energetika i naftna industrija

Rusija se protivi daljem smanjenju proizvodnje nafte

Iz Rusije stižu opomene da se ta zemlja protivi daljem smanjenju proizvodnje nafte, prenose mediji.