Norveška: Investicije u naftnoj industriji padaće i u 2017. godini

Norveška: Investicije u naftnoj industriji padaće i u 2017. godini

Jedna od ključnih pokretača Norveške ekonomije, investicije u naftnoj industriji, pašće u 2017. treću godinu zaredom.

Kompanije naime, još uvek osećaju efekte niskih cena nafte, saopštila je danas norveška statistička služba.

Prema rezultatima ankete sprovedene među naftnim kompanijama, za narednu godinu su planirana ulaganja od 153,2 milijarde kruna (16,5 milijardi evra), što je za 7,6 odsto manje u odnosu na 165,9 milijardi kruna očekivanih u ovoj godini, prenosi agencija France presse.

Najnoviji podaci, međutim, sugerišu da stopa pada ulaganja usporava, budući da je za ovu godinu prognoziran pad od 14,8 odsto. Od decembra 2014. godine, norveška centralna banka je snizila referentnu kamatnu stopu četiri puta, u nastojanju da podstakne rast nacionalne ekonomije koja je bila teško pogođena padom cena nafte.

Posle 15 godina solidnog rasta, podržanog rastućim cenama nafte i gasa, norveška ekonomija je evidentirala ubrzani pad.

Za ovu godinu, norveška vlada očekuje rast BDP-a od tek jedan osto, dok stopa nezaposlenosti od 4,6 odsto predstavlja najvišu stopu nezaposlenosti za poslednjih deset godina.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sirija i Irak: Bitke za Raku i Faludžu
Next Miodrag Kostić: Kupovinom šećerane iz Sente bićemo spremni za tržište EU

You might also like

Tema dana

Fitch srezao prognozu rasta BDP-a Turske

Agencija za kreditni rejting Fitch smanjila je prognozu privrednog rasta Turske navodeći kao glavni razlog pad lire, i upozorila na “značajne rizike”.

Makroekonomija

Philip Hammond: Britanija će platiti obaveze prema EU

Britanski ministar finansija Philip Hammond izjavio je da će njegova zemlja isplatiti dugove Evropskoj uniji i priznao da u britanskoj vladi ima podela oko istupanja iz Unije.

Makroekonomija

Grčka u 2016. ponovo u recesiji

Grčka je prošle godine ponovo zabeležila recesiju, pokazali su u utorak službeni podaci državnog zavoda za statistiku, uprkos očekivanja međunarodnih kreditora da će aktivnosti bar malo porasti nakon godina štednje