Kako će Evropljani potrošiti novčani poklon

Kako će Evropljani potrošiti novčani poklon

Građani evrozone uskoro bi mogli da dobiju od 500 do 2.000 evra koje bi mogli da potroše na šta god žele.

O takvoj akciji razmišljaju evropski ekonomisti kako bi podstakli potrošnju građana.

U Evropskoj uniji razmišljaju o poklonu od 500 do 2.000 evra koji bi dali svakom punoletnom građaninu zone evra, čiji bi cilj darivanja bilo bi podsticanje potrošnje, a građani bi novac mogli da potroše na šta god žele.

Prema mišljenju struke ,takav scenario, iako običnom građaninu zvuči nemoguće, i te kako je realan.

EU

“U krizi je dobrodošlo, jer podstiče potrošnju, potražnju i na taj način ekonomsku aktivnost. To je Evropska unija radila za vreme krize. Podsticala je potrošnju svojih proizvoda. Nemačka, Francuska je na primer svakom građaninu dala 500 evra radi podsticanja potrošnje domaćih proizvoda i usluga”, kaže ekonomski analitičar Damir Novotni.

Prema mišljenju saborskog zastupnika Ivana Šukera, u Hrvatskoj bi većina građana takvim novcem verovatno vraćala dugove.

“Neki bi verovatno kupili nešto, ali kad pogledate strukturu roba koje se nalaze na policama, nažalost većina te robe je iz uvoza i mi bi na takav način direktno pomagali nečiju drugu privredu”, smatra Šuker ukazujući tako da Hrvatska od toga opet ne bi imala velike koristi.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik.hr
Previous Dinar oslabio, danas 123,27 dinara za jedan evro
Next Lenovo: Kupovina Motorole nije opravdala očekivanja

You might also like

Energetika i naftna industrija

Benzin u SAD-u na najvišem nivou u dve godine

Cena benzina u SAD-u je skočila na dvogodišnji maksimum, pošto se tropska oluja Harvey ponovo obrušila na američku obalu Meksičkog zaliva.

Društvo

U ponoć počela predizborna tišina

Predizborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji se u Srbiji održavaju u nedelju, 24. aprila, počela je u ponoć i trajaće do nedelje u 20 sati kada se

Društvo

Otkriveno koja je najjeftinija valuta

Do danas najjeftinija valuta je poljski zlot, smatraju analitičari istraživačke grupe Global research iz Deutsche banke, piše Business insider.