Evropske berze: U fokusu govor Janet Yellen na Univerzitetu Harvard

Evropske berze: U fokusu govor Janet Yellen na Univerzitetu Harvard

Poslednjeg dana u ovoj nedelji na evropskim berzama se trgovalo u isčekivanju govora predsednice američke centralne banke Janet Yellen na Univerzitetu Harvard.

Investitori se nadaju da će iz večerašnjeg nastupa predsednice Fed-a na prestižnom univerzitetu dobiti jasnije signale po pitanju kamata.

U opreznoj trgovini, glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u petak su zabeležili skromne dobitke, međutim na nedeljnom nivou ovo je bila najučinkovitija sedmica od polovine februara.

Stoxx Europe 600 danas je porastao 0,2 odsto, a na 349,64 poena dok je na nedeljnom nivou panevropski indeks ojačao 3,4 odsto što je njegov najbolji učinak od 19. februara.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 porastao je 0,08 odsto, nemački DAX 0,13 odsto a francuski CAC40 je ojačao 0,05 odsto . Ojačao je 0,31% i indeks berze u Madridu IBEX35. Italijanski MIB FTSE, naprotiv, pao je 0,17 odsto.

Na evropskim berzama danas se čekala i druga procena američkog BDP-a u prvom tromesečju. Kasno popodne je objavljeno da je stopa rasta ispravljena sa 0,5% na 0,8 odsto, što pokazuje da je američka ekonomija zapravo u dobrom stanju. Analitičari su očekivali rast na 0,9 odsto.

Po mišljenju analitičara, svaki naredni ekonomski indikator bi mogao biti važan jer bi mogao odrediti kada će Fed povećati kamatne stope. Većina stručnjaka smatra da bi do povećanja kamata moglo doći u julu.

Izvor:Agencije
Previous Vučić: Skupština krajem naredne sedmice, Vlada do 16. juna
Next EU pooštrila sankcije Severnoj Koreji, Nemačka i Švedska ipak šalju humanitarnu pomoć

You might also like

Berza

Beogradska berza: Veliki promet Metalca

Juče je zabeležena nešto veća investiciona aktivnost na tržištu akcija, pre svega zahvaljujući gornjomilanovačkom Metalcu (MTLC).

Berza

Beogradska berza: Bankarski sektor dobitnik dana

Početak trgovačke nedelje na beogradskom tržištu kapitala obeležilo je skromno trgovanje uz blagi rast berzanskih indeksa.

Berza

Beogradska berza: NIS dominirao po prometu i po rastu vrednosti

Beogradsko tržište akcija danas je zabeležilo snažan rast, uz dominaciju Naftne industrije Srbije (NIIS) kako po prometu, tako i po rastu vrednosti.