Dragoljub Rajić: Srbiji nedostaju stručnjaci, uvozimo iz regiona

Dragoljub Rajić: Srbiji nedostaju stručnjaci, uvozimo iz regiona

I pored činjenice da je u Srbiji registrovano 743.518 nezaposlenih, kvalitetnu radnu snagu uvozimo, jer postoji nedostatak kvalifikovanih radnika.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je danas u Srbiji “teško pronaći kvalitetne kadrove”, dodavši da kompanije počinju da uvoze radnu snagu, kao i da svoje firme otvaraju u blizini granice.

“Čak i neki strani investitori koji su došli u Srbiju ili razmišljaju o dolasku, više ne biraju Beograd, niti centralnu Srbiju, već žele da podignu svoje fabrike u graničnom pojasu. Interesantne su granice s Rumunijom, Bugarskom ili prema Makedoniji. Smatraju da je bolje da imaju dve do tri zemlje iz kojih mogu da povuku kadrove jer su svesni toga da ih u Srbiji nema dovoljno”, kazao je on na konferenciji “Zarade i modeli nagrađivanja” u Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Sa Rajićem se slaže i savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski koji kaže da kompanije iz IT sektora u Srbiji uvoze radnike iz Hrvatske i Rumunije.

Rajić: Privreda nailazi na zid jer nema kadrova

Foto: Dragoljub Rajić, medija centar

Foto: Dragoljub Rajić, medija centar

Da bi se uočeni problem nedostatka kvalifikovane radne snage rešio, Rajić ističe da je važno da država ide tragom potrebe privatnog sektora, koji traži da se srpski obrazovni sistem promeni iznutra da bi se mladi obrazovali za radna mesta za koja nema kadrova.

“Došle su inostrane kompanije, imamo sve više stranih hotelskih lanaca u Beogradu, sve više naših kompanija koje rade na proizvodnji softvera, i šta se onda dešava: u delatnostima koje mogu da predvode razvoj, privreda nailazi na zid jer nema kadrova”, kazao je Rajić i dodao da pored promena obrazovnog sistema rešenje treba tražiti u saradnji sa regionom.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Dnevnik.rs
Previous Završen samit G7 : Rast svetske ekonomije najveći prioritet
Next Alibaba: Sumnjivi podaci o prodaji

You might also like

Karijera

Ministarstvo privrede: Podrška za početnike u poslovanju i u 2017. godini

Program Ministarstva privrede i Fonda za razvoj koji je namenjen početnicima u poslovanju završava se u petak, 30. decembra, a svi zahtevi koji su predati Fondu za razvoj zaključno sa

Karijera

Vlada Srbije raspisuje konkurs za direktore 11 javnih preduzeća

Ministarstvo privrede pokrenulo je postupak izbora 11 direktora javnih preduzeća, a Vlada Srbije će naredne nedelje objaviti konkurse, piše “Blic”.

Karijera

Nemačka traži nekoliko hiljada vozača

Nemačka udruženja autobuskih prevoznika govore o trenutnom manjku od 2.000 vozača, a u narednih nekoliko godina očekuje se da bi taj broj mogao da poraste na čak 10.000.