Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

Švajcarska razmatra da svakom punoletnom državljaninu mesečno isplaćuje zagarantvanih 2.500 franaka.

Zemlja planira da 5. juna održi nacionalni referendum oko uvođenja osnovog dohotka.

Zagovornici ovog modela koji postaje sve popularniji, od Vlade traže da svakoj punoletnoj osobi isplati „prihod“ koji bi nakon oporezivanja iznosio minimalno 2.500 švajcarskih franaka.

Ipak, švajcarska Vlada, jasno, protivi se ovoj inicijativi zbog koje bi svake godine morali da obezbede 25 milijardi franaka iz državnog budžeta.

Puni iznos isplaćivao bi se osobama koje su bez posla i nemaju nikakva primanja dok bi oni koji rade, ali zarađuju manje od 2.500 franka dobili razliku u iznosu.

novac sreca

Iz Vlade poručuju da bi novi porezi ili sečenja određenih prava, naškodili ekonomiji.

Zagovornici, s druge strane, tvrde da da je Švajcarska bogata zemlja i da nema sumnje da bi ovo mogla da priušti. Oni navode i da je stotine hiljada radnih mesta ugroženo zbog sve većeg napretka tehnologije, a da bi osnovni prihod dao neku sigurnost.

Ankete za sada predviđaju kako će oko 40% Švajcaraca podržati referendum o osnovnom dohotku. Inače, predloženi iznos svega nekoliko stotina franaka veći od procenjene granice siromaštva koja u Švajcarskoj iznosi 2.219 franaka a ujedno je i znatno niži od prosečne plate od 6.427 franaka.

Ideja da se brojne beneficije vlade zamene jednim čekom i pošalju svim domaćinstvima, bez obzira na prihod i na to da li rade ili ne, sve više dobija pažnju u svetu poslednjih nekoliko godina.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Nafta premašila nivo 50 dolara za barel
Next Kome se isplati ulaganje u državne obveznice Srbije

You might also like

Društvo

Srpska dijaspora prošle godine poslala 2,7 milijardi evra

Iz Narodne banke Srbije (NBS) rečeno je da je od dijaspore u 2016. u Srbiju stiglo 2,7 milijardi evra, što je oko osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Društvo

Finska: Isplaćena prva plata od 560 evra nezaposlenima

U Finskoj je počela isplata osnovne mesečne zarade od 560 evra, kao deo društvenog eksperimenta, sa ciljem smanjenja državne birokratije i siromaštva i povećanja zaposlenosti.

Društvo

Miodrag Zec: Tranzicioni algoritam koji smo sledili ni jedna zemlja ne bi izdržala

Pročitajte razgovor sa gospodinom Miodragom Zecom, profesorom Filozofskog fakulteta u Beogradu, vođen tokom konferencije „Ekonomija u medijima – mediji o ekonomiji“ koju je organizovao Centar za istraživanja i studije GEA.