Srbija: 20 miliona evra potrošeno na digitalno oglašavanje

Srbija: 20 miliona evra potrošeno na digitalno oglašavanje

Rast od 11,2% ostvarilo je tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji u odnosu na 2015. godinu i iznosi 20 miliona evra.

Video oglašavanje je apsolutni pobednik – taj sektor ostvario je rast od neverovatnih 128%, pokazalo je AdEx istraživanje za 2015. godinu predstavljeno na konferenciji “Digital Day” u organizaciji “IAB Srbija”.

Kada je mobilno oglašavanje u pitanju, ostvaren je rast od 43% i ono sada iznosi 1,81 miliona evra, dok je video oglašavanje poraslo za 128% u odnosu na 2014. godinu – stavljajući jasno do znanja da ovaj format polako preuzima primat, te da je sve više onih oglašivača koji se odlučuju na video sadržaj.

Foto: adweek.com

Foto: adweek.com

Kada se govori o oglašavanju na društvenim mrežama gotovo 3,3 miliona evra uloženo je u ovaj vid reklamiranja, pri čemu je kategorija ostvarila rast od 4,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ujedno i najveći deo budžeta otišao je upravo na Facebook oglašavanje (2,75 miliona evra), dok je daleko manje novca utrošeno na Twitter i LinkedIn.

Daleko manje investicije zabeležili su affiliate marketing (145.000 evra), integrisani sadržaji (185.000 evra), newsletter oglašavanje (20.000 evra), dok je na nativno ogašavanje utrošeno 150.000 evra u 2015. godini.

Takođe, svega 3% display oglašavanja dolazi iz programatskog zakupa. AdEx istraživanjem zaključeno je da je tržište zadržalo dvocifren rast i ovoga puta, ali da je bitno nastaviti sa daljim ulaganjima i edukacijom, kako bi interaktivnom oglašavanju bio omogućeno da drži korak sa poslednjim trendovima koji već uveliko obliku industriju, ali i našu svakodnevnicu.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Kome se isplati ulaganje u državne obveznice Srbije
Next Microsoft restruktuiranjem poslovanja sa telefonima ukida 1850 radnih mesta

You might also like

Kompanije

Microsoft i Facebook postavljaju internet kabl u Atlantik

Microsoft i Facebook planiraju povežu SAD i jug Evrope sa internet kablom na dnu Atlantika.

Uncategorized

Estonija otvara prvu virtuelnu ambasadu podataka

Time što planira da otvoriti prvu na svetu virtuelnu ambasadu podataka u Luksemburgu početkom sledeće godine Estonija je napravila još jedan korak napred u globalnom tehnološkom okviru.

IT

Samsung: Šteta od opoziva Note-a 7 će koštati milijardu dolara

Samsung je od početka prodaje na azijskom i američkom tržištu ukupno isporučio oko 2,5 miliona primeraka novog Galaxy Notea 7, da bi nakon što je na površinu isplivao problem s