Nafta premašila nivo 50 dolara za barel

Nafta premašila nivo 50 dolara za barel

Povećana globalna tražnja i prekidi u snabdevanju povećali su cenu nafte iznad nivoa 50 dolara za barel, po prvi put u 2016. godini.

U azijskom trgovanju danas je barel “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, dostigao 50,11 dolara.

Cena brent nafte je za 80 odsto viša od 13-godišnjeg minimuma od 28 dolara za barel sa početka godine.

Cene nafte porasle su juče više od 3 odsto nakon što je američko Ministarstvo energetike (EIA) u sredu objavilo da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 4,2 miliona barela, na ukupno 537,1 milion barela.

Zbog niza prekida u snabdevanju diljem sveta, uključujući Kanadu, Nigeriju i Libiju, ponuda je u ovom mesecu smanjena za skoro 4 miliona barela dnevno.

Oporavak velikih ekonomija poput Kine, rusije i Indije povećale su tražnju energenta čime je dodatno ublažen problem viška koji već dugo pritišće tržište.

Izvor:Agencije
Previous Antiruske sankcije Britaniji odnele 10 milijardi dolara
Next Švajcarska: Da li će svi građani dobijati po 2.250 evra mesečno

You might also like

Berza

Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se mišljenje predsednice Federalni rezervi

Cene akcija na Wall Street-u u ponedeljak su zabeležile različita kretanja .Dow Jones je porastao 0,11 odsto, S&P 500 indeks je ojačao 0,05 odsto, 0,14 posto a Nasdaq indeks je

Tema dana

Ekspoze Aleksandra Vučića u skupštini Srbije

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić pred skupštinom Srbije predstavlja program rada nove Vlade i nov sastav svog kabineta.

Berza

Evropske berze: Severnokorejska raketa zabrinula ulagače

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija blago su pale jer je sklonost ulagača prema riziku oslabila nakon što je Severna Koreja lansirala novu balističku raketu koja je preletela severni Japan.