Beogradska berza: Pad indeksa uz slabu investicionu aktivnost

Beogradska berza: Pad indeksa uz slabu investicionu aktivnost

Današnji trgovački dan obeležio je pad berzanskih indeksa uz neveliku investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 14 miliona RSD (0,11 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 2,6% na 608,14 poena, u prvom redu usled trgovanja Metalcom (MTLC) u skladu sa očekivanom emisijom akcija iz dobiti.

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) sa realizacijom od 6,3 miliona RSD po prosečnoj ceni od 648 RSD što je 1,6% više u odnosu na prethodni trgovački dan. Akcije NIS-a i dalje beleže solidnu tražnju, a u toku trgovačkog dana ova hartija dostizala je nivo od 650 RSD, što je najviša cene još od oktobra prošle godine.

Akcije Komercijalne banke (KMBN) beleže rast cene već treći uzastopni dan, okončavši trgovanje u plusu od 1,1% na 1.441 RSD, uz ostvareni promet od 3,4 miliona RSD. Na skupštini Komercijalne banke održanoj 24. maja, odobrena je isplata dividende vlasnicima prioritetnih akcija u iznosu od 63 RSD po akciji, dok su usled ostvarenog gubitka vlasnici običnih akcija ostali bez dividende.

Energoprojekt holding (ENHL) registrovao je promet od 1,9 miliona RSD po nepromenjenoj ceni od 1.100 RSD uz snažnu nezadovoljenu tražnju na ovom nivou. Akcije najveće domaće mlekare Imlek (IMLK) zabeležile su realizaciju od 0,7 miliona RSD uz neznatan rast cene na 5.863 RSD. Metalac iz Gornjeg Milanovca pretrpeo je pad cene od 50,8%, s obzirom da je berza proširila zonu fluktuacije usled predstojeće emisije akcija iz dobiti. Naime, na skupštini akcionara zakazanoj za sutra odlučivaće se o predlogu da se deo neraspoređene dobiti kompanije u visini od 408 miliona RSD pretvori u kapital emisijom novih 1.020.000 akcija čime će njihov broj biti povećan za 100%.

Danas nije trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Zbog slučaja Oracle-Google sudija naučio Java programski jezik
Next Beograd: Na Sajmu mikro biznisa i porodičnog preduzetništva privrednici iz Srbije i regiona

You might also like

Berza

Dinar miruje, srednji kurs 118,72

Dinar je danas zadržao istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,7200 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Bitcoin se oporavio od dvodnevnog pada

Nakon što je korektivni skok od 6.500 do 7.500 dolara došao do kraja, bitcoin je doživio dvodnevni pad.

Berza

Kenija: Cena kafe pala više od 17 odsto

Lošija kvaliteta zrna spustila je prošle nedelje cenu kafe za 17,3% na aukciji u Keniji.