Wall Street: Skočile bankarske akcije

Wall Street: Skočile bankarske akcije

Finansijskom sektoru idu u prilog očekivanja da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija skočile više od 1 odsto, a ponajviše u bankarskom sektoru jer se očekuje da će Fed uskoro povećati kamatne stope.

Dow Jones skočio je 1,22 odsto, na 17.706 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 odsto, na 2.076 bodova, a Nasdaq indeks 2,0 odsto, na 4.861 bod.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a najviše, 1,4 odsto, u bankarskom sektoru, zahvaljujući očekivanjima da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope, a to finansijskom sektoru ide u prilog.

Dužnosnici Feda poslednjih dana signalizuju da je povećanje kamata moguće već ujun ili julu, što je držalo ulagače na oprezu, s obzirom da su rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine celo vreme podržavale rast cena akcija.

Dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištu i dovelo do pada cena akcija.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

Međutim, analitičari kažu da su se ulagači pomirili s mogućnošću povećanja kamata i da veruju da će ono biti samo postupno.

“Tržište počinje prihvatati ideju da je povećanje kamata izglednije i da to samo po sebi ne mora biti loše”, kaže Bill Merz, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Osim bankarskog sektora, snažan rast cena akcija zabeležen je u tehnološkom sektoru, pri čemu se među najvećim dobitnicama našla akcija Microsofta, sa skokom cene za 3,1 odsto.

Ulagače su ohrabrili i podaci o snažnom rastu prodaje kuća, na najviši nivo u osam godina, pri čemu su cene dostigle rekordne nivoe, što je još jedan pokazatelj oporavka američke ekonomije nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju.

Pozitivno je na tržište uticao i rast cena nafte, nakon podataka o snažnijem nego što se očekivalo smanjenju zaliha nafte u SAD-u prošle nedelje.

I na evropskim su berzama cene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 odsto, na 6.219 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,18 odto, na 10.057 bodova, a pariski CAC 2,46 odsto, na 4.431 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Otkriveno koja je najjeftinija valuta
Next Azijske berze: Snažan skok berzi, dolar ojačao

You might also like

Beogradska berza: Indeksi skočili, promet odličan

Poslednji dan u sedmici doneo je odličan promet uz blagi rast berzanskih indeksa.

Beogradska berza: Splasnulo trgovanje akcijama

Na Beogradskoj berzi je juče aktivnost investitora uglavnom bila usredsređena na trgovanje obveznicama Republike Srbije, dok je interesovanje za akcijama drastično splasnulo, tako da je ponovo zaustavljen oporavak BELEX indeksa.

Beogradska berza: Energoprojekt bio najprometnija akcija prošle nedelje, Impol Seval najveći dobitnik

Protekle sedmice nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija, uz najveći promet još od kraja januara, zahvaljujući u prvom redu državnim obveznicama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply