Wall Street: Skočile bankarske akcije

Wall Street: Skočile bankarske akcije

Finansijskom sektoru idu u prilog očekivanja da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope.

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija skočile više od 1 odsto, a ponajviše u bankarskom sektoru jer se očekuje da će Fed uskoro povećati kamatne stope.

Dow Jones skočio je 1,22 odsto, na 17.706 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,37 odsto, na 2.076 bodova, a Nasdaq indeks 2,0 odsto, na 4.861 bod.

U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a najviše, 1,4 odsto, u bankarskom sektoru, zahvaljujući očekivanjima da će američka centralna banka uskoro povećati ključne kamatne stope, a to finansijskom sektoru ide u prilog.

Dužnosnici Feda poslednjih dana signalizuju da je povećanje kamata moguće već ujun ili julu, što je držalo ulagače na oprezu, s obzirom da su rekordno niske kamate još od finansijske krize 2008. godine celo vreme podržavale rast cena akcija.

Dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištu i dovelo do pada cena akcija.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

Međutim, analitičari kažu da su se ulagači pomirili s mogućnošću povećanja kamata i da veruju da će ono biti samo postupno.

“Tržište počinje prihvatati ideju da je povećanje kamata izglednije i da to samo po sebi ne mora biti loše”, kaže Bill Merz, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Osim bankarskog sektora, snažan rast cena akcija zabeležen je u tehnološkom sektoru, pri čemu se među najvećim dobitnicama našla akcija Microsofta, sa skokom cene za 3,1 odsto.

Ulagače su ohrabrili i podaci o snažnom rastu prodaje kuća, na najviši nivo u osam godina, pri čemu su cene dostigle rekordne nivoe, što je još jedan pokazatelj oporavka američke ekonomije nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju.

Pozitivno je na tržište uticao i rast cena nafte, nakon podataka o snažnijem nego što se očekivalo smanjenju zaliha nafte u SAD-u prošle nedelje.

I na evropskim su berzama cene akcija juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 odsto, na 6.219 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,18 odto, na 10.057 bodova, a pariski CAC 2,46 odsto, na 4.431 bod.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Otkriveno koja je najjeftinija valuta
Next Azijske berze: Snažan skok berzi, dolar ojačao

You might also like

Tema dana

Meksički pezos na putu najvećih dobitaka prema dolaru

Prvi veliki neuspeh Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa u petak trasirao je put meksičkoj valuti ka najvećem mesečnom dobitku prema dolaru u poslednjih pet godina.

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači na oprezu uoči odluka Feda

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno, dok je dolar blago oslabio uoči odluka čelnika američke centralne banke.

Svetske berze

Azijske berze i dalje rastu, dolar oslabio

Na većini azijskih berzi cene akcija su u utorak porasle, što se zahvaljuje novim rekordima na Wall Streetu jer se očekuje da će američki Kongres ove nedelje prihvatiti poreznu reformu.