Slovenija: Dobit domaćih banaka 146 miliona evra

Slovenija: Dobit domaćih banaka 146 miliona evra

Bilansna suma bankarskog sastava u prvom je kvartalu zabeležila dalji pad ali sporiji nego u proteklim godinama pa je krajem marta dostigla 37 milijardi evra.

Slovenske banke u prvom su kvartalu ostvarile 146 miliona evra dobiti pre oporezivanja. Povećani su neto nekamatni prihodi, a manje je bilo otpisa i rezervacija, objavila je Banka Slovenije, a prenosi rtvslo.si. Bilansna suma bankarskog sastava u prvom je kvartalu zabeležila dalji pad ali sporiji nego u proteklim godinama pa je krajem marta dostigla 37 milijardi evra.

Međugodišnji pad opsega kreditiranja preduzeća u martu je iznosio 12,8 odsto dok je pre godinu dana bio 19-odstotan što u Banci Slovenije pripisuju lošijoj kreditnoj sposobnosti firmi.

Rast kredita stanovništvu je ostao nizak, ali pozitivan, na 0,5 odsto. Niska zaduženost domaćinstava, niske kamatne stope i povoljne cene nekretnina doprinose rastu kredita stanovništvu koji je u martu iznosio 1,4 odsto.

Ulozi firmi i dalje rastu, u prvom su kvartalu bili viši za 318 miliona evra, od čega više od polovine otpada na velike domaće banke.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Gorenje oživljava proizvodnju bicikala marke Rog
Next Skupština Impola odobrila dividendu od 36 dinara po akciji

You might also like

Kompanije

Domaći sajt AskGamblers prodat za 15 miliona evra

Verovatno najveća akvizicija jedne domaće tehnološke kompanije, sajt AskGamblers prodat je za 15 miliona evra malteškoj kompaniji Catena Media.

Kompanije

Prvi američki hotel na Kubi nakon pola veka

Američki hotelski lanac Starwood hotels preuzeo je upravljanje nad jednim luksuznim hotelom u centru Havane.

Energetika i naftna industrija

Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu

Jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru sa 150 vetroturbina pušten je u rad u Severnom moru oko 85 kilometara od severne obale Holandije, objavio je direktor preduzeća Gemini.