Prosečna aprilska neto plata 49.249 dinara

Prosečna aprilska neto plata 49.249 dinara

U Srbiji prosečna isplaćena aprilska neto plata iznosi 49.249 dinara, i nominalno je veća, u odnosu na mart 2016, za 7,4 a realno za 7,0 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema saopštenju statistike, prosečna aprilska bruto zarada iznosi 67.464 dinara i u odnosu na prethodni mesec nominalno je veća za 7,0 odsto a realno za 6,6 procenata. Rast zarada isplaćenih u aprilu u odnosu na prethodni mesec, rezultat je kako dinamike isplata, tako i isplate godišnjih i kvartalnih bonusa.

Naime, zbog uskršnjih i prvomajskih praznika, krajem aprila su isplaćene i zarade koje bi inače bile isplaćene početkom maja, objašnjava RZS. Aprilska prosečna bruto zarada je u odnosu na isti mesec 2015. nominalno veća za 7,9 odsto i realno za 7,5 odsto, dok je neto plata nominalno povećana za 8,0 a realno za 7,6 odsto.

Prema računici statističara, i prosečna neto plata i bruto zarada isplaćena u periodu januar-april 2015. godine veća je u poređenju sa istim lanjskim periodom za isti procenat – nominalno za 5,4 odsto, a realno za 4,2 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Apple: Budućnost su aplikacije za televizore
Next Grčka dobija novu tranšu pomoći u iznosu od 10,3 mldr evra

You might also like

Najvažnije vesti

John Hardy: Globalna tržišta bi trebalo da pripaze šta žele

Postoji rizik da dođe do topljenja apetita zbog loših ekonomskih pokazatelja, a centralne banke bi mogle biti nespremne saznavši da se igraju šibicama i benzinom, piše u nedeljnom komentaru za Gdeinvestirati direktor

Makroekonomija

Miodrag Zec: Englezi maestralno izvlače korist, Srbi imaju pogrešan talenat

O višestrukoj koristi koju će Velika Britanija izvući iz Brexita, do toga zašto ne postoji besplatni ručak za Srbiju, govori profesor ekonomije Miodrag Zec u emisiji Kažiprst na B92.

Makroekonomija

EK: Očekuje se veći pad nezaposlenosti u Srbiji

Evropska komisija je danas zadržala projekcije privrednog rasta Srbije za 2017. i 2018. godinu, na 3,0 odsto i 3,3 odsto respektivno, predvidevši, međutim, veći pad nezaposlenosti u našoj zemlji.