Pad zaliha u SAD podigao cenu nafte iznad 49 dolara za barel

Pad zaliha u SAD podigao cenu nafte iznad 49 dolara za barel

Neočekivani pad zaliha u Sjedinjenim Državama podigao je cene nafte na međunarodnim tržištima na nivo iznad 49 dolara po barelu.

“Brent” nafta koja je međunarodni reper za cene tog energenta skuplja je 66 centi, odnosno 1,36 odsto i trguje se za 49,27 dolara po barelu, dok je cena američke WTI nafte porasla 0,84 odsto, na 49,03 dolara.

Američko Ministarstva energetike (EIA) danas je objavilo da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 4,2 miliona barela, na ukupno 537,1 milion barela, u nedelji koja se završila 20 maja. Analitičari su očekivali pad zaliha od 3,3 miliona barela.

“Definitivno izlazimo iz stanja viška (u ponudi) u kojem smo od sredine 2014. Još ćemo ga neko vreme beležiti, možda nekih šest meseci, ali onda je u osnovi na redu balansiranje”, zaključio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

“Akcije su oslabile (u ovom mesecu), posebno na tržiština u usponu, a nafta ipak raste, što znači da iza toga definitivno stoje osnovni faktori a ne eho sa tržišta akcija i valuta”, dodao je Schieldrop.

Zbog niza prekida u snabdevanju diljem sveta, uključujući Kanadu, Nigeriju i Libiju, ponuda je u ovom mesecu smanjena za skoro 4 miliona barela dnevno, čime je ublažen problem viška koji već dugo pritišće tržište.

Štrajk u francuskim rafinerijama za sada ne utiče na cene sirove nafte već samo na rafinerijske marže za dizel i benzin.

Izvor:Agencije
Previous EU: Srbija da unapredi ulogu dinara u ekonomiji, reši nenaplative kredite, podstakne zapošljavanje
Next Arapi dolaze na lečenje i obuku u srpske banje

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Nastavljen rast cena nafte, barel 55 dolara

Cene nafte u ponedeljak su dosegle 16-mesečni maksimum, podstaknute odlukom OPEC-a da smanji proizvodnju, kao i očekivanjima investitora da će se sporazumu ove nedelje priključiti i zemlje izvoznici koje nisu

Tržišta valuta: Novozelandski dolar dobitnik dana, investitori imaju više poverenja u funtu nego u evro

Dobitnik dana na valutnim tržištima danas je novozelandski dolar koji je porastao na najviši nivo u godinu dana nakon što je Centralna banka Novog Zelanda zadržala referentnu kamatu na postojećih

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pali, Apple i dalje pod pritiskom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale jer je ulagače razočarala japanska centralna banka (BOJ) koja nije olabavila monetarnu politiku, a na oprez ih je navelo i usporavanje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply