Pad zaliha u SAD podigao cenu nafte iznad 49 dolara za barel

Pad zaliha u SAD podigao cenu nafte iznad 49 dolara za barel

Neočekivani pad zaliha u Sjedinjenim Državama podigao je cene nafte na međunarodnim tržištima na nivo iznad 49 dolara po barelu.

“Brent” nafta koja je međunarodni reper za cene tog energenta skuplja je 66 centi, odnosno 1,36 odsto i trguje se za 49,27 dolara po barelu, dok je cena američke WTI nafte porasla 0,84 odsto, na 49,03 dolara.

Američko Ministarstva energetike (EIA) danas je objavilo da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 4,2 miliona barela, na ukupno 537,1 milion barela, u nedelji koja se završila 20 maja. Analitičari su očekivali pad zaliha od 3,3 miliona barela.

“Definitivno izlazimo iz stanja viška (u ponudi) u kojem smo od sredine 2014. Još ćemo ga neko vreme beležiti, možda nekih šest meseci, ali onda je u osnovi na redu balansiranje”, zaključio je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

“Akcije su oslabile (u ovom mesecu), posebno na tržiština u usponu, a nafta ipak raste, što znači da iza toga definitivno stoje osnovni faktori a ne eho sa tržišta akcija i valuta”, dodao je Schieldrop.

Zbog niza prekida u snabdevanju diljem sveta, uključujući Kanadu, Nigeriju i Libiju, ponuda je u ovom mesecu smanjena za skoro 4 miliona barela dnevno, čime je ublažen problem viška koji već dugo pritišće tržište.

Štrajk u francuskim rafinerijama za sada ne utiče na cene sirove nafte već samo na rafinerijske marže za dizel i benzin.

Izvor:Agencije
Previous EU: Srbija da unapredi ulogu dinara u ekonomiji, reši nenaplative kredite, podstakne zapošljavanje
Next Arapi dolaze na lečenje i obuku u srpske banje

You might also like

Srednji kurs danas 119,22 dinara za evro

Dinar je danas zadržao gotovo istu vrednost koju je imao juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,2282 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. 

Ruska rublja među valutama sa najboljim učincima prema dolaru u ovoj godini

Očekuje se da će ruska rublja ovu godinu završiti kao jedna od najjačih valuta u svetu, budući da je samo brazilski real zabeležio bolji kurs prema dolaru od ruske valute.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze i cene nafte pale, evro ojačao

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, kao i na Wall Streetu dan pre, jer su cene nafte pod pritiskom, dok je evro ojačao zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz evrozone.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply