Evropske berze: Ifo indeks i Grčka podstakli rast indeksa, evro ojačao prema dolaru

Evropske berze: Ifo indeks i Grčka podstakli rast indeksa, evro ojačao prema dolaru

Cene akcija na evropskim berzama u sredu su porasle, drugi dan uzastopno, podržane dobrim makroekonomskim podacima iz Nemačke i dogovorom međunarodnih kreditora o deblokadi paketa pomoći Grčkoj.

Eventualno povećanje kamatnih stopa u SAD narednog meseca ne izgleda tako loše kao što se činilo u prvi mah. Za neke čak predstavlja olakšanje , posebno za banke i osiguravajuća društva na koje negativno utiču niske kamate, kojih su akcije danas najviše porasle.

Rast cena banka dodatno je podstakao noćašnji dogovor ministara finasija evrozone o deblokadi paketa pomoći Grčkoj i isplati nove tranše u gotovini u iznosu od 10,3 milijardi evra.

Podršku berzama pružili su dobri makroekonomski podaci iz najjače evropske privrede. Indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomskoi institut Ifo porastao je u maju na 107,7 dok su analitičari očekivali rast na 106,8 poena.

U takvoj atmosferi, panevropski indeks Stoxx Europe 600 porastao je 1,3 odsto, na 348,56 poena, najviši nivo od kraja aprila.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 ojačao je 0,70 odsto, nemački DAX 1,47 odsto a francuski CAC40 je porastao 1,13 odsto.

Indeks berze u Madridu IBEX35 ojačao je 2,32 odsto, dok je italijanski MIB FTSE porastao 1,66 odsto.

Pozitivno na tržišta uticao je i rast cena nafte koje su u jednom trenutku dosegle najviši nivo u sedam meseci. U kasnim popodnevnim satima barel “brent” nafte koštao je 49,53$ a američke 49,32 dolara što je za 1,89 odnosno 1,44 odsto viša cena u odnosu na jučerašnje trgovanje. Cene nafte su porasle nakon što je američko Ministarstvo energetike (EIA) u sredu objavilo da su zalihe sirove nafte u SAD pale za 4,2 miliona barela, na ukupno 537,1 milion barela. Analitičari su očekivali pad zaliha od 3,3 miliona barela.

Deblokada pomoći Grčkoj zaustavila je pad evra prema dolaru koji je danas ojačao 0,20 odsto, na 1,1163 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Arapi dolaze na lečenje i obuku u srpske banje
Next Kurdi "ucrtali" granicu sa Irakom kanalom dugim 1.150 kilometara

You might also like

Berza

Narodna banka Srbije brani kurs dinara

NBS je i danas intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa dinara,  te zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,5930 dinara za evro, što predstavlja neznatnu

Svetske berze

Evropske berze: Cene akcija na najvišim nivoima u poslednja četiri meseca

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija dostigle su najviše nivoe u zadnja četiri meseca, podstaknute očekivanjima da Fed još neće podizati kamatne stope.

Berza

Beogradska berza: Ubedljivo najtrgovanija Komercijalna banka

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je odličan promet od 592,7 miliona RSD (4,8 miliona EUR), u velikoj meri zahvaljujući državnim dužničkih papirima. Indeks Belex15 oslabio je 0,3% na 621,6