EU: Srbija da unapredi ulogu dinara u ekonomiji, reši nenaplative kredite, podstakne zapošljavanje

EU: Srbija da unapredi ulogu dinara u ekonomiji, reši nenaplative kredite, podstakne zapošljavanje

U organizaciji Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN Savet), danas je u Briselu održan Sastanak ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske. Tema  dijaloga između bila je diskusija o dokumentima Program ekonomskih reformi 2016. – 2018. (ERP), koji su početkom godine dostavljeni Evropskoj komisiji.

Na sastanku su usvojeni zajednički zaključci ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske od strane Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja, čija realizacija će biti zajednički praćena u narednom periodu u okviru procesa pristupanja i procesa pridruživanja EU.

Preporuke za Republiku Srbiju su orjantisane ka nastavku sprovođenja mera fiskalne konsolidacije, rešavanju statusa državnih preduzeća, nastavku reforme javne uprave i implementacije programa transformacije Poreske uprave. Od jednake važnosti su i podrška realizaciji strategije rešavanja pitanja problematičnih kredita i strategiji dinarizacije, unapređenju realizacije kapitalnih izdataka i napredak u pripremi projekata izgradnje gasne interkonekcije Bugarska – Srbija, završetak izgradnje puteva na koridoru H do kraja 2017. kao i unapređenje poslovnog okruženja i ciljanih politika tržišta radne snage sa posebnim preporukama, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija Srbije.

Foto:www.agronews.rs

Foto:www.agronews.rs

Šta EU traži od Srbije

Srbija će od EU danas popodne dobiti preporuku da poboljša tempo realizacije kapitalnih izdataka, unapredi ulogu dinara u ekonomiji, nastavi da rešava pitanje nenaplativih kredita i podstakne aktivne mere zapošljavanja, izjavio je ranije danas šef sektora ze evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Freek Janmaat.

“Srbija se poziva da načini značajan napredak u pripremama za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, i da završi radove na izgradnji puteva na koridoru 10 do kraja 2017. godine”, rekao je Janmat novinarima predstavljajući nacrt preporuka koje su danas usvojili ministri finansija EU i zemalja kandidata, uz prisustvo ministra finansija Dušana Vujovića.

Preporuke se dostavljaju u okviru programa ekonomskog usklađivanja u EU, takozvanog evropskog semestra, koji se primenjuje i na zemlje kandidate, u u okviru kojeg je Srbija u martu napravila novi Plan ekonomskih reformi (ERP) za period 2016-2018.

Janmat je, predstavljajući preporuke, ukazao na problem nedovoljnog sprovođenja javnih kapitalnih ulaganja, što ukazuje i na slab kapacitet u planiranju kapitalnih izdataka, dodajući da je potrebno unaprediti prioritizaciju i upravljanje.

Potrebno je i nastaviti sa jačanjem fiskalnih mera konsolidacije korišćenjem za to svakog dodatnog prihoda i ušteda u tekućoj potrošnji, kao i drugih mera za ostvarivanje primarnog suficita u 2016, odnosno suficita pre servisiranja duga, rekao je Janmat.

Na pitanje novinara da li je potrebna ta preporuka s obzirom da je u prvom kvartalu ostvaren primarni suficit, on je potvrdio da su rezultati u prva tri meseca bili dobri, ali da su delimično posledica jednokratnih prihoda poput prodaje telekomunikacionih frekvencija, ali i neostvarivanja kapitalnih izdataka, dok je preporuka Brisela da se deficitu pristupi na strukturni način, na primer unapredjenjem poreske uprave.

Akcioni plan za smanjenje nenaplativih kredita

Fiskalnu konsolidaciju bi, kako je naveo, trebalo podržati koracima za pronalaženje održivog rešenja za preostala državna preduzeća, kao i napretkom u reformi javne uprave i unapređenjem naplate javnih prihoda na sistematičan način koji ne opterećuje privredu.

Srbija po oceni Brisela treba da radi i na smanjivanju rizika za finansijsku stabilnost i realnu ekonomiju nastavkom sprovođenja akcionog plana za smanjenje nenaplativih kredita, koji su i dalje na visokom nivou od 22 odsto, ali i da podstakne dinarizaciju privrede jer, kako je objasnio Janmat, visoka zastupljenost evra u zajmovima predstavlja rizik za otplatu i među građanstvom i među firmama kojima su prihodi u dinarima.

Za finansijsku stabilnost važno je i da Srbija dodatno osvetli situaciju malih banaka koje nisu učestvovale u prošlogodišnjoj studiji o kapitalizaciji, rekao je predstavnik Delegacije EU.

Ponovo pokrenuti tzv. giljotinu propisa

U preporuci o unapređenju poslovnog ambijenta i podsticanju privatnog ulaganja savet je da se razvija transparentniji i manje opterećujući sistem parafiskalnih nameta, uspostavi šema garancija za zajmove za mala i srednja preduzeća koja i dalje teško dolaze do novca i ponovo pokrene takozvana giljotina propisa, odnosno da se analizira poslovno okruženje i vidi da li je moguće smanjiti administrativni teret za firme.

U svetlu otpuštanja viškova u državnim preduzećima i javnoj administraciji potrebno je unaprediti pružanje ciljane politike aktivnih mera zapošljavanja i poboljšati kapacitet službe za zapošljavanje da takve mere primeni za veći broj korisnika, naveo je on.

Kvalitet novog Programa ekonomskih reformi (ERP) koji je vlada dostavila u martu, i na osnovu kojeg se preporuke i izdaju, bolji je od prethodnog po kvalitetu, ocenio je Janmat.

Naveo je da su rokovi konkretniji, da se mere logičnije slede i da su jasno budžetirane, kao i da je program donet uz javne konsultacije sa organizacijama civilnog društva, sindikatima, komorama i drugim zainteresovanim stranama.

Ima zastoja u reformama javnog sektora

Prilika za prvu procenu sprovođenja biće izveštaj o napretku koji Evropska komisija obično objavljuje u oktobru, ukazao je on.

Janmat je izneo ocenu da je iz prošlogodišnjeg plana reformi koji je Briselu podnela Vlada Srbije u potpunosti ispunjena preporuka da se olabavi monetarna politika i tome pridodaju fiskalne mere i da je NBS postepeno smanjivala referentnu kamatnu stopu što je važno za odobravanje kredita preduzećima i građanstvu, dok su delimično ostvarene preporuke za restruktiriranje javnih preduzeća i javnog sektora generlano.

U reformama javnog sektora bilo je zastoja i to se mora nastaviti, rekao je Janmat.

Na pitanje o planovima vlade za 17 preduzeća koja su bila zaštićena od poverilaca nakon što ta zaštita istekne u maju, Janmat je rekao da mala odlaganja usled daljih planova ne bi bila problem ukoliko ne iziskuju izdatke koji bi uticali na deficit.

Izvor:Agencije/Beta
Previous Umro svedok rušenja objekata u noći 25.aprila u Savamali
Next Pad zaliha u SAD podigao cenu nafte iznad 49 dolara za barel

You might also like

Industrija

Metalac: Rast prihoda od 11 odsto u prvom kvartalu 2017.

Nakon što je 2016. godinu završila sa skoro 20% rasta ukupnog prihoda, kompanija Metalac je u prvom kvartalu 2017. zabeležila skok od 11% u odnosu na isti period prethodne godine.

Makroekonomija

Vladimir Gligorov: Nužda diktira šta će se činiti pre, zbog čega su svi nezadovoljni svima

Nadležnosti međunarodnih finansijskih ustanova nisu beznačajne, ali su ipak sredstva država članica, piše u komentaru za Novi Magazin ekonomista i politikolog Vladimir Gligorov.

Berza

Analiza: Evro se muči zbog političke neizvesnosti, australijski dolar i dalje jedna od najjačih valuta

Najnovije ankete biračkog tela na izborima za francuskog predsednika nastavljaju da beleže prilično povišene procente za Le Pen, a isto tako i razlika između prinosa nemačkih i francuskih obveznica ostaje