Guverner NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne, isplativo ulagati i u državne hartije od vrednosti

Guverner NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne, isplativo ulagati i u državne hartije od vrednosti

Štednja u deviznom znaku postaje neisplativa, jer banke već najavljuju nulte kamate zbog situacije u međunarodnom okruženju, tako da se štednja u dinarima više isplati, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

“Isto tako, vrlo isplativo je u sadašnjem trenutku i ulagati u državne hartije od vrednosti i za građane i za državu u svakom smislu”, rekla je Tabaković na prezentaciji majskog Izveštaja o inflaciji u NBS.

Prema njenim rečima, država treba da omogući da građani preusmere svoje devizne uloge na koje imaju vrlo niske kamate u slobodnu štednju, odnosno u kupovinu hartija od vrednosti, kako dinarskih, tako i deviznih, jer su tu kamate više i država ih isplaćuje, u ovom trenutku pretežno stranim portfolio investitorima.

“To bi vrlo značajno moglo da doprinese rastu agregatne tražnje, jer ako kod banke imate kamatu koja nije čak ni 1,0 odsto, a kod države bi imali možda 3,0 procenta, pa ko bi onda od toga mogao da ima štete”, ukazala je Tabaković.

NBS istrajava na toj inicijativi, poručila je i dodala da su strani portfolio investitori dobrodošli, ali da bi svi imali viši nivo sigurnosti kad bi građani pokazali da veruju u državu kupovinom hartija od vrednosti, a država bi mogla da im uzvrati jednako redovnom isplatom prinosa na vrednosne papire.

Izvor:Tanjug
Previous Kuba legalizuje mala i srednja privatna preduzeća
Next Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost, blagi oporavak tržišta

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Tržište nekretnina u Srbiji: Stabilne cene i blagi rast potražnje

Tržište nekretnina u Srbiji je počelo da se oporavlja i beleži blagi rast, kažu stručnjaci navodeći da su stabilne cene i pad kamata na stambene kredite povećali tražnju.

Svetske berze 0 Comments

Dolarov indeks na najvišem nivou u skoro 14 godina, sumorne prognoze za evro

Vrednost američkog dolara prema korpi valuta dosegla je u sredu najviši nivo u poslednjih skoro 14 godina.

Najvažnije vesti 0 Comments

Novi veliki pad vrednosti britanske funte

Britanska funta je u ponedeljak pala na najniži nivo od oktobra meseca u očekivanju zvaničnog obraćanja premijerke Tereze Mej (Theresa May) najavljenog za utorak, kada će predsednica vlade izložiti detalje

1 Comment

Leave a Reply