Guverner NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne, isplativo ulagati i u državne hartije od vrednosti

Guverner NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne, isplativo ulagati i u državne hartije od vrednosti

Štednja u deviznom znaku postaje neisplativa, jer banke već najavljuju nulte kamate zbog situacije u međunarodnom okruženju, tako da se štednja u dinarima više isplati, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

“Isto tako, vrlo isplativo je u sadašnjem trenutku i ulagati u državne hartije od vrednosti i za građane i za državu u svakom smislu”, rekla je Tabaković na prezentaciji majskog Izveštaja o inflaciji u NBS.

Prema njenim rečima, država treba da omogući da građani preusmere svoje devizne uloge na koje imaju vrlo niske kamate u slobodnu štednju, odnosno u kupovinu hartija od vrednosti, kako dinarskih, tako i deviznih, jer su tu kamate više i država ih isplaćuje, u ovom trenutku pretežno stranim portfolio investitorima.

“To bi vrlo značajno moglo da doprinese rastu agregatne tražnje, jer ako kod banke imate kamatu koja nije čak ni 1,0 odsto, a kod države bi imali možda 3,0 procenta, pa ko bi onda od toga mogao da ima štete”, ukazala je Tabaković.

NBS istrajava na toj inicijativi, poručila je i dodala da su strani portfolio investitori dobrodošli, ali da bi svi imali viši nivo sigurnosti kad bi građani pokazali da veruju u državu kupovinom hartija od vrednosti, a država bi mogla da im uzvrati jednako redovnom isplatom prinosa na vrednosne papire.

Izvor:Tanjug
Previous Kuba legalizuje mala i srednja privatna preduzeća
Next Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost, blagi oporavak tržišta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Inflacija u Srbiji porasla 1,7 odsto od početka godine

Inflacija u Srbiji porasla je u avgustu 2016. godine 0,9 odsto u odnosu na jul, dok je u poređenju sa decembrom 2015. godine povećana za 1,7 procenata, saopštio je danas

Karijera 0 Comments

Srbija: Nikad manje školovanih majstora, a nikad više poslova za njih

Prošle godine je u Srbiji prvi put od 2008. posle višegodišnjeg pada porasla vrednost građevinskih radova. Za trećinu je porastao broj novih ugovora i izdatih dozvola.

Društvo 1Comments

Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj

1 Comment

Leave a Reply