Čuvanje matičnih ćelija je nepotrebno bacanje novca

Čuvanje matičnih ćelija je nepotrebno bacanje novca

Matične ćelije iz pupčane vrpce radi transplatacije u slučaju teške bolesti nije potrebno čuvati, izjavila je doktorka Nadežda Basara, direktorka Interne klinike “Malteški vitezovi” u Flensburgu, u Nemačkoj.

“Čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce beba nepotrebno je bacanje novca”, rekla je Basara u intervjuu podgoričkom listu “Pobjeda” i navodi da u svetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora, pa je mogućnost da se pronadje podudaran donor za 20.000 transplatacija godišnje veća od 90 odsto.

Prema rečima Basare, porekom iz Crne Gore, poznate po veoma uspešnom lečenju leukemijskih i drugih teških bolesti, svaka zemlja pri zavodu za transfuziju krvi treba da ima banku potencijalnih donora matičnih ćelija, koje se dobijaju tipizacijom odraslih osoba od 18 do 50 godina, a koja bi bila uključena u svetsku banku podataka.

Doktorka Basara, takodje, tvrdi da se “na Balkanu” mnogo greši u dijagnostifikovanju teških bolesti, jer se, prema njenim rečima, ne ispituju svi faktori, važni za primenu odredjenih terapija.

Ona je navela da je u 2015. godini na svojoj klinici imala 10 teških bolesnika iz Crne Gore, upućenih preko Fonda zdravstva, i da je kod svih uspešno obavljena transplatacija matičnih ćelija.

Doktorka Basara, takodje, upozorava da ulje kanabisa “nije nikakav lek, niti terapija u lečenju malignih bolesti”. “Kanabis je samo droga koja kratkotrajno ublažava i mučninu”, rekla je Basara.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Aleksandar Opsenica: Mračni predmet želja - svoj krov nad glavom (2)
Next Do 20. juna traju prijave za program podrške početnicima u biznisu

You might also like

Kompanije

Swisslion Takovo: Dečja hrana ispravna, pesticida i do 30 puta manje od rezultata Ministarstva zdravlja

Kompanija “Swisslion Takovo” saopštila je danas da je super analiza kontrole zdravstvene ispravnosti dečje hrane “Juvitana”, urađena u akreditovanoj “SP laboratoriji” u Srbiji, pokazala da je prisustvo pesticida i do

Zdravlje

Digitalno zdravlje: Biznis koji će vredeti milijarde

Rezultati trećeg Izveštaja o globalnom tržištu Mobile Health pokazuju da će do 2017. godine sektor digitalnog zdravlja vredeti 26 milijardi dolara.

Zdravlje

MUP: Falsifikovan svaki deseti lek na tržištu u Srbiji

U Srbiji je svaki deseti lek u prometu falsifikovan, a iako nismo zemlja u kojoj cveta krijumčarenje lekova, kažu u MUP-u.