Cena zlata na najnižem nivou od kraja aprila

Cena zlata na najnižem nivou od kraja aprila

Nagoveštaji iz američke centralne banke da bi uskoro moglo doći do povećanja kamatnih stopa spustili su cenu zlata na najniži nivo od kraja aprila.

Juče je unca zlata na londonskom tržištu koštala 1.245,90 dolara, što je bila za 0,40 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje. Na nedeljnom nivou, zlato je izgubilo na vrednosti 1,8 odsto.

Na trgovanju u Aziji, cena zlata je jutros oslabila dodatnih 0,18 odsto.

Protekle su nedelje porasla očekivanja vezana za junsko podizanje kamatnih stopa u SAD, pošto je zapisnik sa aprilskog zasedanja američke centralne banke pokazao da su zvaničnici Feda mišljenja da je američka ekonomija spremna za novo povećanje kamata.

James Bullard, predsednik ogranka američke Uprave federalnih rezervi (Fed) u St. Louisu izjavio da će relativno snažno tržište rada u SAD izvršiti pritisak na rast inflacije, što povećava šanse za podizanje kamatnih stopa.

“Snažno tržište rada je važan faktor koji ide u prilog stavu Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) u vezi sa očekivanim smerom monetarne politike”, rekao je Bullard juče u Pekingu uoči početka Foruma zvaničnih monetarnih i finansijskih institucija.

FOMC je, kako kaže, predvideo lagani tempo normalizacije kamatnih stopa, što će zavisiti od poboljšanja stanja nacionalne ekonomije, dodatnog jačanja tržišta rada i kretanja inflacije ka ciljanih 2,0 odsto.

Predugo zadržavanje kamatnih stopa na niskom nivou bi, smatra Bullard, moglo da prouzrokuje finansijsku nestabilnost, iako ona, kako je naveo, trenutno ne predstavlja veliku zabrinutost.

Bullard se, takođe, osvrnuo na potencijalni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije na referendumu u junu, rekavši da takav scenario neće uticati na predstojeću odluku Fed-a o kamatnim stopama.

Zlato je inače vrlo osetljivo na kretanje američke monetarne politike, s obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Zato je kretanje cena zlata u prošloj godini bilo povezano sa spekulacijama o početku normalizacije politike kamatnih stopa Fed-a. Početkom ove godine fokus investitora koji ulažu u zlato prebacio se na dinamiku podizanja kamata što je vidljivo u odnosu kretanja cene zlata i prinosa na referentu desetogodišnju američku obveznicu.

Cene plemenitog metala su u ovoj godini povećane za više od 17 odsto zbog indikacija da će Federalne rezerve podizati kamatne stope sporijim tempom zbog neizvesnosti u globalnoj privredi.

Izvor:Agencije
Previous Evropske berze: Fiat Chrysler i Bayer oslabili indekse
Next Dinar oslabio, danas 122,77 dinara za jedan evro

You might also like

Berza

Tržiša valuta: Nedelja oštrog pada američkog dolara

Vrednost američke valute protekle je nedelje na valutnim tržištima oštro pala nakon objavljivanja podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom kvartalu 2016.

Berza

Cene nafte pale i u prvoj nedelji avgusta

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje pale, nastavljajući silazni trend započet u julu, zbog povećane proizvodnje najvećih svetskih proizvođača i mogućeg slabljenja potražnje zbog trgovinskog rata između SAD-a

Berza

Zlato na najvišem nivou u tri meseca

Geopolitička neizvesnost i nesigurnost po pitanju ekonomske politike Trampove administracije pogurala je cenu zlata na nove najviše nivoe u poslednja tri meseca.