Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost, blagi oporavak tržišta

Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost, blagi oporavak tržišta

Drugi trgovački dan u nedelji doneo je blag oporavak domaćeg tržišta akcija uz skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 18,6 miliona RSD (0,15 miliona EUR), dok je indeks Belex15 ojačao 0,2% i dostigao 622,9 poena.

Na najlikvidnijim domaćim akcijama danas je zabeležen skroman promet.

Komercijalna banka (KMBN) bila je najtrgovanija, sa prometom od 7 miliona RSD, dok je cena na zatvaranju iznosila 1.416 RSD, 0.3% iznad jučerašnjeg nivoa. Naftna industrija Srbije (NIIS) zatvorila je trgovanje na skoro nepromenjenom nivou u odnosu na prethodni trgovački dan, 636 RSD, a isprometovano je 3.500 akcija.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) zabeležio je rast vrednosti od 0,4% i cenu od 1.100 RSD na zatvaranju uz promet od 1,5 miliona RSD. Podsećamo, ova kompanija zakazala je redovnu skupštinu akcionara za 15. jun, a na dnevnom redu naći će se i predlog o isplati dividende u bruto iznosu od 20 RSD, kao i otkup sopstvenih akcija.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) porastao je skromnih 0,2% na 890 RSD uz promet od 1,3 miliona RSD, dok je Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) izgubio 1,1% vrednosti i završio sesiju na 2,720 RSD. Zahvaljujući jednoj transakciji, akcije Fitofarmacija (FITO) i prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB) zabeležile su rast vrednosti – Fitofarmacija je porasla na nivo od 2.500 RSD, dok su akcije Philip Morrisa ojačale 1,1% i dostigle 1,910 RSD.

Državne dužničke hartije od vrednosti danas nisu zabeležile trgovanje.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Guverner NBS: Dinarska štednja isplativija od devizne, isplativo ulagati i u državne hartije od vrednosti
Next Evropske berze: Indeksi snažno porasli, evro oslabio, zlato pojeftinilo peti dan zaredom

You might also like

Berza

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar najslabiji u poslednjih 13 meseci

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi pokrenule tržišta, dok se vrednost dolara stabilno kreće oko najnižih nivoa u 13 meseci.

Tema dana

Najduži gubitnički niz evra od 1999. godine

Vrednost evra u petak je dodatno pala prema američkoj valuti, 10. dan uzastopno, što je njegov najduži negativni niz još od uvođenja u upotrebu 1999. godine.

Berza

Beogradska berza: Slabo interesovanje investitora, Belex indeksi stagnirali

Izuzetno slabo interesovanje investitora zabeleženo je danas na domaćem tržištu akcija, a BELEX indeksi su praktično stagnirali.