Azijske berze: Berze oslabile, dolar ojačao

Azijske berze: Berze oslabile, dolar ojačao

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija pao je na najniži nivo u 10 nedelja najviše zbog strahovanja ulagača da bi američka centralna banka uskoro mogla povećati ključne kamatne stope.


Na azijskim su berzama u utorak cene akcija pale, dok je dolar ojačao nakon novih nagoveštaja iz Feda o mogućem povećanju kamata već za koji mesec.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,8 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju skliznule između 0,1 i 0,8 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, pa je od početka meseca na gubitku oko 5 odsto.

Pad tog indeksa na najniži nivi u 10 nedelja najviše je posledica strahovanja ulagača da bi američka centralna banka uskoro mogla povećati ključne kamatne stope.

Jučer je James Bullard, predsednik filijale Feda u St. Louisu, kazao da bi držanje preniskih kamata predugo moglo dovesti do finansijske nestabilnosti, a mogućnost skorašnjeg povećanja kamata nagovestio je i John Williams, predsednik Feda u San Francisku.

berza2

To je dodatno podržalo očekivanja na tržištu da bi kamate u SAD-u mogle biti povećane u junu ili julu.

Rekordno niske kamate u SAD-u još od finansijske krize 2008. godine celo su vreme podržavale rast cena akcija, pa se ulagači plaše da bi dalje povećanje kamata Feda, nakon onoga u decembru prošle godine, smanjilo likvidnost na tržištima i dovelo do pada cena akcija.

Loše na tržišta utiče i dalji pad cena nafte. Nakon što je juče skliznula za 33 centa, jutros je na američkom tržištu cena barela pala daljih 20 centi, na 47,88 dolara.

Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 24 centa, na 48,11 dolara, nakon što mu je juče cena pala 37 centi.

A zbog mogućeg povećanja kamata Feda već slećeg meseca, na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao, pa je njegov kurs prema japanskoj valuti porastao 0,2 odsto, na 109,40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula 0,1 odsto, na 1,1210 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Oprez zbog poruka Feda
Next Aleksandar Opsenica: Mračni predmet želja - svoj krov nad glavom (1)

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Akcije na najvišim nivoima

Na azijskim berzama u sredu su crne akcija dostigle najviše nivoe u zadnjih godinu dana, jer je iznenađujuće slab podatak o aktivnostima u američkom uslužnom sektoru smanjio ionako niska očekivanja

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar oslabio

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, pri čemu je tehnološki sektor pod pritiskom, kao i juče na Wall Streetu, dok je dolar oslabio i prema japanskoj i prema evropskoj valuti.

Azijske berze: Oprez uoči poruka iz Feda

Na azijskim berzama jutros, baš kao i juče na Wall Streetu, vlada oprez jer ulagači nisu voljni reskirati uoči završetka dvodnevne sednice čelnika američke centralne banke koja je počela juče.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply