Sjedinjene Države ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, Kina oprezna

Sjedinjene Države ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, Kina oprezna

Sjedinjene Američke Države su u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, objavio je danas američki predsednik Barack Obama tokom zvanične posete Hanoju, označivši tako kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom nekadašnjem neprijatelju.

SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu, koja je bila na snazi oko 50 godina“, rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim vijetnamskim kolegom Tran Dai Quangom, a prenela je agencija AFP.

Zvanični Vašington je 2014. delimično ukinuo taj embargo, ali su vijetnamske vlasti želele potpuno ukidanje, s obzirom na, kako navodi AP, kineske teritorijalne pretenzije i izgradnju koju kineska vojska sprovodi u spornom Južnom Kineskom moru.

Američka agencija ocenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu.

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare s vijetnamskim predsednikom rekao da bi se spor oko Južnog kineskog mora, na čija ostrva pravo polažu Kina i više drugih zemalja u regiji među kojima je i Vijetnam, trebao mirno rešiti, a ne da se neko “razbacuje svojom moći”.

Obama je istakao da odluka o ukidanju embarga na izvoz oružja Vijetnamu nije donesna na temelju odnosa sa Kinom, “Odluka o ukidanju embarga se ne temelji na Kini ili drugim razlozima nego na našoj želji da dovršimo nešto što je bio dugi proces prema normalizaciji odnosa s Vijetnamom”, rekao je Obama.

Američki predsednik je naveo da će SAD nastaviti da odobravaju ugovore o prodaji oružja Vijetnamu slučaj po slučaj, ali se neće primenjivati zabrana bazirana na ideološkom razmimoilaženju između dve zemlje.

Iako je Vijetnam kupio podmornice opremljene raketama, napredne radare za protuvazdušnu odbranu i borbene avione od drugih država verovatno je da će od SAD-a kupiti sisteme za praćenje i obaveštavanje, kaže Collin Koh, vojni stručnjak iz singapurskog instituta za međunarodna istraživanja.

Američki predsednik Barack Obama se u ponedeljak susreo s vijetnamskim predsednikom Tran Dai Quangom.

“Naš dolazak je simbol jačanja odnosa koje smo izgradili tokom poslednjih decenija”, izjavio je Obama.

Vijetnam, zemlja s devedeset miliona stanovnika, ubrzanog privrednog rasta, mnogo računa na sporazum o transpacifičkoj razmeni, sklopljen između 12 zemalja, među kojima SAD i Japan ali ne i Kina.

Obama se nada njegovoj ratifikaciji pre odlaska s vlasti početkom 2017. godine.

Prva poseta Obame, a treća nekog američkog predsednika nakon završetka rata 1975, izazvao je velika očekivanja.

Kineska novinska agencija Xinhua u osvrtu na Obaminu posetu napisala je u komentaru u nedelju uveče da jačanje odnosa SAD-a i Vijetnama ne sme ugroziti mir i stabilnost u Aziji te “ne sme biti upereno ili naštetiti strateškim interesima treće zemlje”.

Izvor:Agencije
Previous Konsultacije o sastavu nove vlade, Nikolić napustio sastanak sa radikalima nakon 30 sekundi
Next Beogradska berza: Ubedljivo najtrgovanija Komercijalna banka

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Kina osudila “provokativne akcije” japanskih vojnih aviona

Kina je oštro osudila Japan zbog incidenta iznad Istočnog kineskog mora, koji se dogodio 17. juna, u kom su učestvovala po dva vojna aviona iz obe zemlje.

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage preuzele kontrolu nad više naselja u okolini Damaska

Nakon niza žestokih borbi vladine snage su preuzele kontrolu nad strateški važnim gradom Deir Al-Assafir u provinciji Damask, potvrdila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava.

Geopolitika 0 Comments

Američki mediji: Tramp otkrio poverljive informacije Rusiji

Američki predsednik Donald Tramp otkrio je strogo poverljive informacije o ekstremistima Islamske države ruskim zvaničnicima tokom sastanka u Beloj kući prošle nedelje, piše Washington Post.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply