SAD: Kompanije raspolažu sa 1.700 milijardi dolara gotovine

SAD: Kompanije raspolažu sa 1.700 milijardi dolara gotovine

U 2015. godini Američke nefinansijske kompanije raspolagale su sa 1.700 milijardi dolara gotovine, od čega je 30 odsto tog iznosa ili 504 milijarde držalo pet tehnoloških divova – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Cisco Systems i Oracle.

Analiza rejting agencije Moody’s pokazuje da je više gotovine koncentrirano na tek nekoliko kompanija u odnosu na prethodne godine, budući da je u 2014. tih pet kompanija držalo 27 posto ukupne gotovine, a u 2013. godini 25 odsto.

Iznos gotovine koji drže američke kompanije porastao je u 2015. godini za 1,8 odsto u odnosu na godinu ranije. Povećanje gotovinske pozicije korporativne Amerike investitorima je sve važnije budući da rast zarada usporava a tržišta akcija stagniraju.

Investitori na visoke gotovinske pozicije gledaju kao na potencijalni izvor većih dividendi, koje bi im mogle osigurati i dalje ‘debele’ doprinose, čak i u uslovima stagnacije cena akcij. Prošle godine dividende korporativne Amerike porasle su 4 odsto, na rekordnih 404 milijarde dolara. Takođe, kompanije su smanjile svoja kapitalna ulaganja za 3 odsto, na 885 milijardi dolara.

No, na žalost američkih investitora, 72 odsto od ukupne gotovine koju drže nefinansijske američke kompanije ili 1.200 milijardi dolara nalazi se izvan SAD-a, budući da kompanije izbegavaju plaćati visoke američke poreze. Taj se iznos povećava, s obzirom da su u 2014. izvan SAD-a kompanije držale 1.100 milijardu dolara, a u 2013. godini 947 milijardi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Pogodnosti za kupovinu u stambeno-poslovnom kompleksu "Tamiš kapija"
Next Drugu nedelju zaredom skočile cene nafte

You might also like

Kompanije 0 Comments

Nokia traži 7.000 programera

Pre tri godine, poznati finski proizvođač telefona, Nokia, skoro je nestala s lica zemlje. Iako ju je Microsoft spasio preuzimanjem, u međuvremenu je bez posla ostalo 15.000 zaposlenih.

Kompanije 0 Comments

Australija: 34 milijarde evra vredne podmornice praviće Francuzi

Na takmičenju koji je trajalo nekoliko godina osim francuske firme DCNS učestvovale su nemačke i japanske firme. 

Kompanije 0 Comments

Proteinskim čokoladicama do milionske zarade

Piter Rahal i njegov poslovni partner potrošili su 10.000 dolara da započnu posao sa proteinskim čokoladicama. Pet godina kasnije, svoju firmu su prodali Kelogu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply