Republika Srpska se zadužuje skuplje od FBiH

Republika Srpska se zadužuje skuplje od FBiH

U prošloj godini Republika Srpska zaduživala se znatno skuplje na tržištu kapitala nego Federacija BiH. FBiH je plaćala maksimalnu kamatu na emitovane obveznice 3,9 odsto, dok je ova zaduženja Republika Srpska plaćala po kamati od 4,7 odsto.

Republika Srpska u toku 2015. godine je emitovala pet emisija dugoročnih obveznica u svrhu finansiranja budžetskih izdataka u nominalom iznosu 241,26 miliona KM, dok je FBiH za podmirivanje budžetskih rashoda emitovala sedam emisija obveznica u nominalnom iznosu od 310 miliona KM.

RS je emitovala obveznice sa rokom dospeća od četiri do pet godina i kamatnom stopom od 3,5 do 4,75 odsto, a FBiH sa rokom dospeća od tri do sedam godina i sa kamatnom stopom od 2,21 do 3,9 odsto.

„Dug RS po ovom osnovu na kraju prošle godine bio je 534,5 miliona maraka, a FBiH 520 miliona KM“, navedeno je u Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na kraju prošle godine.

Osim obveznica, RS i FBiH su značajan deo novca prikupili i emitovanjem trezorskih zapisa. I kod ovih hartija od vrednosti RS je plaćala veću kamatu u odnosu na FBiH.

Izvor: GdeInvestirati/Capital.ba
Previous Sudska prodaja nekretnina: Dobra prilika ili nešto drugo?
Next Pogodnosti za kupovinu u stambeno-poslovnom kompleksu "Tamiš kapija"

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Grčka: Rast ekonomije za 0,4 odsto u prva tri meseca ove godine

Grčka ekonomija je porasla za 0,4 odsto u prva tri meseca ove godine, čime su revidirani preliminarni podaci o padu BDP-a za 0,1 odsto.

Makroekonomija 0 Comments

Mnoštvo rizika za ekonomski rast u zoni evra

Politička neizvesnost, zaziranje od slobodne trgovine i globalizacije i loman ekonomski oporavak koji su obeležili zonu evra u 2016, po svemu sudeći, mučiće je i 2017.

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi: Tržišne reforme treba da koriste svima

Guverner Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da vlade zemalja moraju da obezbede da protržišne reforme stvaraju ekonomsku korist za sve ako se ide na smanjenje radničkih prava.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply