Penzije u Srbiji skočile za 7,8%, a u Crnoj Gori za 100%

Penzije u Srbiji skočile za 7,8%, a u Crnoj Gori za 100%

Najveći rast penzija u poslednjih deset godina i plata imali su građani Crne Gore i Makedonije, a mi najmanji.

Stanovnici Crne Gore i Makedonije od 2006. do danas imali su najveći rast plata i penzija, dok su u tom periodu najgore prošle Hrvatska i Srbija.

Povod za poređenje bivših republika SFRJ jeste desetogodišnjica nezavisnosti Crne Gore. Crnogorski premijer Milo Đukanović, uoči jubileja nezavisnosti, rekao je da je prosečna plata u Crnoj Gori za 70 odsto veća nego pre 10 godina, da je bruto domaći proizvod povećan isto za 70 odsto, a penzije – 100 odsto.

Uz Crnu Goru, i Makedonija ima razlog da se pohvali. Plate su povećane za 60, a penzije za 70 odsto. Naravno, Makedonci su nezavisna država mnogo duže, od 1991. Bosna i Hercegovina zauzela je treće mesto u ovom desetogodišnjem poređenju i potvrđuje ocenu da je ovakav plasman delimično posledica niske početne osnove koju su imale ove tri države. Veliki rast im, ipak, nije pomogao da preteknu Sloveniju i Hrvatsku, koje i dalje imaju skoro duplo veće plate i penzije.

Srbija, gledano u dinarima, ima veliki rast, skoro kao Crna Gora i Makedonija, ali kad se to preračuna u evre, naša zemlja je na začelju. Poražavajući je podatak da samo Makedonija ima nižu prosečnu platu, a samo u BiH su prosečne penzije manje.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Bayer poslao ponudu za Monsanto
Next Gitara Elvisa Presleya prodata za 334.000 dolara

You might also like

Društvo 1Comments

Prošlogodišnja prodaja novih vozila u Srbiji porasla 22 odsto

Prodaja novih automobila u Srbiji u 2016. godini povećana je za 22 odsto u odnosu na 2015. godinu, pa je tako prošle godine prodato 26.525 automobila u odnosu na 21.784

Društvo 0 Comments

Top lista gradova u kojima se najbolje zarađuje

Mapiranje svetskih cena godišnje je izveštaj Deutsche Bank u kojem se upoređuju troškovi robe i usluge u najvećim gradovima sveta i analizira životni standard – od prosečne cene stanarine do

Lifestyle 0 Comments

Numizmatika, skup i isplativ hobi

Vrlo vrednim primercima novca i ordenja trguje se na okupljanjima numizmatičara u Beogradu, pa tako desetak novčanica iz doba Kraljevina Srbije i Jugoslavije sada vredi i više od 10.000 evra.

1 Comment

  1. csilla
    August 30, 13:52 Reply
    to nije istina!plate su u cg smanjile za oko 20 posto.ako ne racunamo u prosek politicare.

Leave a Reply