Penzije u Srbiji skočile za 7,8%, a u Crnoj Gori za 100%

Penzije u Srbiji skočile za 7,8%, a u Crnoj Gori za 100%

Najveći rast penzija u poslednjih deset godina i plata imali su građani Crne Gore i Makedonije, a mi najmanji.

Stanovnici Crne Gore i Makedonije od 2006. do danas imali su najveći rast plata i penzija, dok su u tom periodu najgore prošle Hrvatska i Srbija.

Povod za poređenje bivših republika SFRJ jeste desetogodišnjica nezavisnosti Crne Gore. Crnogorski premijer Milo Đukanović, uoči jubileja nezavisnosti, rekao je da je prosečna plata u Crnoj Gori za 70 odsto veća nego pre 10 godina, da je bruto domaći proizvod povećan isto za 70 odsto, a penzije – 100 odsto.

Uz Crnu Goru, i Makedonija ima razlog da se pohvali. Plate su povećane za 60, a penzije za 70 odsto. Naravno, Makedonci su nezavisna država mnogo duže, od 1991. Bosna i Hercegovina zauzela je treće mesto u ovom desetogodišnjem poređenju i potvrđuje ocenu da je ovakav plasman delimično posledica niske početne osnove koju su imale ove tri države. Veliki rast im, ipak, nije pomogao da preteknu Sloveniju i Hrvatsku, koje i dalje imaju skoro duplo veće plate i penzije.

Srbija, gledano u dinarima, ima veliki rast, skoro kao Crna Gora i Makedonija, ali kad se to preračuna u evre, naša zemlja je na začelju. Poražavajući je podatak da samo Makedonija ima nižu prosečnu platu, a samo u BiH su prosečne penzije manje.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Bayer poslao ponudu za Monsanto
Next Gitara Elvisa Presleya prodata za 334.000 dolara

You might also like

Društvo 0 Comments

Kakva prava imaju korisnici mobilnih i kablovskih usluga?

Koja prava i mogućnosti imaju korisnici koji žele da promene telekomunikacionu kompaniju?

Društvo 0 Comments

Šabac, jedan od najboljih gradova i opština u regionu

Šabac je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju, a gradonačelnik ističe važnost zapošljavanja što većeg broja ljudi i upošljavanje kapaciteta.

Društvo 0 Comments

Počeo upis u beogradske vrtiće, prijave do 19. maja

U sedamnaest beogradskih predškolskih ustanova danas počinje predaja zahteva za oko 7.000 slobodnih mesta u radnoj 2017/2018. godini.

1 Comment

  1. csilla
    August 30, 13:52 Reply
    to nije istina!plate su u cg smanjile za oko 20 posto.ako ne racunamo u prosek politicare.

Leave a Reply