Konsultacije o sastavu nove vlade, Nikolić napustio sastanak sa radikalima nakon 30 sekundi

Konsultacije o sastavu nove vlade, Nikolić napustio sastanak sa radikalima nakon 30 sekundi

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nastavio je danas konsultacije o vladi sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament.

Foto:srbin.info

Foto:srbin.info

Šarović: Radikali neće u vladu, tražili ostavku predsednika

Funkcioner SRS Nemanja Šarović izjavio je danas da radikali nemaju nameru da ulaze u vladu Aleksandra Vučića, da su na konsultacijama o vladi pozvali predsednika Tomislava Nikolića da podnese ostavku, nakon čega je on, kako tvrdi, posle tridesetak sekundi napustio konsultacije.

“Nikolić nije imao strpljenja da čuje šta delegacija SRS ima da mu kaže i već nakon 30 sekundi je ustao i napustio konsultacije”, rekao je Šarović novinarima.

Šarović je novinarima preneo da je Nikoliću rekao da SRS nema nameru da ulazi u Vučićevu vladu i pozvao ga da podnese ostavku jer je “upleten u brojne afere, stekao je brojne nekretnine, ima lažnu fakultetsku diplomu, a supruga mu ima fondaciju u zgradi Predsedništva”.

Upitan da li im je opredsednik rekao zašto je napustio konsultacije, funkcionerka SRS Nataša Jovanović je rekla da su radikali insistirali da iznesu sve argumente i da je za to trebalo da imaju pola sata.

“Predsednik nam je rekao da je čuo stav SRS da nećemo u vladu”, rekla je Jovanović.

Upitani zašto lider radikala nije došao na konsultacije, Šariović je rekao da je to bio protokolaran susret, a da bi susret NIkolića i Šešelja trebalo da se odigra na drugom mestru i u drugo vreme u prisustvu novinara i javnosti.

Foto:www.telegraf.rs

Foto:www.telegraf.rs

Dačić: U interesu Srbije nastavak saradnje SPS i SNS

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da je stav te stranke da je i dalje u najboljem interesu Srbije da se saradnja sa SNS nastavi, ističući da o tome još nisu razgovarali sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, ali da će se njegovom pozivu odazvati.

“Svako bi mogao da navede po neki razlog i protiv te ideje, ali je jedan jedini najvažniji, a to je budućnost Srbije”, rekao je Dačić novinarima nakon konsultacija o vladi sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dačić je rekao da bi funkcioneri SPS trebalo da povedu računa šta govore u medijima jer pitanjima o saradnji sa SNS i eventulanom ulasku u vladu treba da se bave na stranačkim organima, a ne da im mediji budu “zid za plakanje”.

On je rekao da novinarima ne može da iznese ništa novo, jer se dobro zna da je izborna lista oko SNS osvojila parlamentarnu većinu na izborima.

“Mi smo veoma zadovoljni što su naše dve izborne liste, SNS i SPS, kao predstavnici vladine politike, osvojile toliko mandata, što je potvrda da je politika koju smo vodili bila ispravna”, rekao je Dačicć.

On je naveo da SPS, bez obzira da li je u vlasti ili u opoziciji, neće menjati svoje prioritete, a to su dobri odnosi sa prijateljima, moderna Srbija, nastavak reformi u javnim finansijama, sa akcentom na razvoju zemlje.

“Svega toga nema bez poltiičke stabilnosti i zbog toga smo spremni da damo svoj doprinos shodno onome koliko smo osvojili na izborima”, rekao je Dačić i dodao da broj ministarstava i resor nije bitan.

Upitan da li misli da bez SPS nema političke stabilnosti, Dačić je rekao da bi stabilnost bila mnogo veća sa SPS i JS.

Na pitanje koliko je SPS jedinstven u tom stavu, Dačić je odgovorio da će SPS biti jedinstven kad se budu donosile odluke, a u vezi sa izjavama pojedinih funkcionera socijalista rekao da bi trebalo da povedu računa.

Komentarišući poslednju izjavu Branka Ružića, Dačić je rekao da je on izneo svoje mišljenje.

“Nije bitan ni Dačić ni Ružić, već partija. Ovde nije u ptianju stranački interes, već državni. Ne možemo da kažemo da moramo da merimo svaki državni potez, da li je u stranačkom interesu”, rekao je Dačić dodajući da njegovo rukovanje sa Hašimom Tačijem svojevremeno nije bilo u njegovom itneresu, ali jeste u državnom.

Zato i Ružić, kako je dodao, mora da vodi računa da njegove izjave ne predstavljaju stranački stav.

Upitan da li misli da će ga Vučić zvati u vladu, Dačić je rekao da je to pitanje za Vučića.

“U najboljem itneresu Srbije je to da li će tako i biti, to ne zavisi od nas”, rekao je Dačić.

Foto:www.nspm.rs

Foto:www.nspm.rs

Pajtić: Ne pada nam na pamet da budemo u vladi sa SNS

Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas novinarima da je na konsultacijama o vladi predsedniku Tomislavu Nikoliću preneo eksplicitan stav demokrata da im “ne pada na pamet da budu u vladi sa SNS”.

Pajtić je izjavio da je Nikoliću rekao, između ostalog, da je on omogućio Aleksandru Vucicću da bude na vlasti i da time snosi deo odgovornosti za krađu na prethodnim izborima, događaje u Savamali i smene na RTV, zbog čega, dodao je, smatra da je važno da iskaže svoj stav o “stvarima koje urušavaju pravni sistem države”.

Nikolić je, kako kaže Pajtić, to primio k znanju, navodeći da je razgovorom sa DS samo uvažio svoju ustavnu obavezu, iako sa pragmatičnog stanovišta smatra da je bilo dovoljno da razgovara sa strankom koja je osvojila većinu na izborima.

Pajtić je dodao da je na pitanje Nikolića ima li dokaza za izbornu krađu, odgovorio da ih ima pregršt, među kojima su prepravljeni zapisnici, “bugarski voz”, zloupotrebe na KiM i da će zbog toga u parlametnu tražiti formiranje anketnog odbora.

Pajtić nije želeo da komentariše unutarstranačka dešavanja, navodeći da je danas bio fokusiran na razgovor sa predsednikom, a upitan ko mu je veći protivnik, Vučić, Šutanovac ili Ješić, Pajtić je uzvratio pitanjem: “Da li ima ozbiljnih pitanja”.

U delegaciji DS, koja u novom sazivu parlamenta ima 16 mandata, bili su i Veroljub Stevanović i Dušan Petrović.

Foto:rs.n1info.com

Foto:rs.n1info.com

Radulović: Nema pravne države, loše u medijima i ekonomiji

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je predsedniku Tomislavu Nikoliću preneo da ta stranka smatra da ne postoji vladavina prava u Srbiji, te da je ekonomska situacija veoma loša, a stanje u medijima zabrinjavajuće.

Radulović je novinarima posle konsultacija o vladi sa predsednikom Tomislavom Nikolićem rekao da mu je šef države preneo da ga je mandatar uverio da ima većunu da formira vladu.

lider ĐB je rekao i da je Nikoliću preneo sumnje o regularnosti izbora, na šta mu je predsednik odgovorio da bi pokret Dosta je bilo trebalo da dobije podatke koje je tražio od RIK-a.

Na “primedbu” da bi trebalo da bude aktivniji i da ukazuje javnosti na određene probleme u društvu, predsednik je “diplomatski otćutao”, rekao je Radulović, dodajući, međutim, da je na njegovu opasku da su mediji u službi vladajuće stranke, Nikolić rekao da i on smatra da postoje problemi sa medijima, ali i s pravnom državom i vladavinom prava.

“Mi smo rekli da bi predsednik trebalo da ukazuje javnosti na te stvari. Nikolić je rekao i da smatra da tu ima dosta politike u koju ne bi želeo da ulazi, a mi smo podvukli da neke stvari nisu politika, jer rušiti Savamalu nije politika, već vladavina prava”, rekao je Radulović.

Kako je naveo, predsedniku je preneo i svoj stav o tome da će Aleksandar Vučić imati tanku većinu u parlamentu te da će to biti njegov ozbiljan problem.

Radulović, inače, nije želeo na konferenciji za novinare da odgovara na pitanja predstavnika Studija B i Informera, uz opasku da su “oni deo propagandnog tima SNS”.

“Neću odgovarati na pitanja Aleksandra Vučića koja mi postavlja preko vas. Ako Vučić hoće nešto da me pita, može to da uradi sam, a ne preko vas”, rekao je Radulović novinarima, koji su ga pitali kako komentariše izjave njegovih funkcionera, nezadovoljnih što su morali da se odreknu dela primanja u korist partije.

Foto:www.novosti.rs

Foto:www.novosti.rs

Više nas interesuje drugačija politika nego učešće u vladi

Lider LDP i predstavnik liste SDS-LDP-LSV “Savez za bolju Srbiju” Čedomir Jovanović izjavio je da će, ako dobije poziv Aleksandra Vučića za učešće u vladi, o tome razgovarati sa njim, dodajući da za njega nije bitno da dobije mesto u Nemanjinoj već da se vodi drugačija politika.

“Nas interesuje politika koja mora biti drugačija. Pitanje vlade nije samo pitanje mandata, već sposobnosti da se daju odgovori na sva pitanja koja su ostala otvorena iza vlade koja odlazi”, rekao je Jovanović novinarima posle konsultacija sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Na te konsultacije nisu došli lideri SDS Boris Tadić i LSV Nenad Čanak, a Jovanović je, na pitanje da li uopšte postoji ta koalicija, rekao da oni normalno sarađuju, da su razgovarali o tome šta će reći predsedniku, te da su na konsultacije došli predstavnici tih stranaka Marko Đurišić i Đorđe Stojšcih.

“Tadić i Čanak su imali razloga da ne dođu na konsultacije, ali to ne umanjuje naš dogovor”, podvukao je Jovanovicihc.

Lider LDP je rekao da građani od njih mogu očekivati beskompromisnu borbu za evropske integracije, stabinost i mir u regionu i demokratizaciju društva, dodajući da nije siguran da je to uvek politika i Aleksandra Vučića.

Jovanović je, upitan da li je razgovarao sa Vučićem o učešću u vladi, rekao da nije i da će o tome javnost obavestiti ako do toga dođe.

“Mislim da bi bilo normalno da razgovaraju sa mnom i sa drugima, a kakav će odgovor biti, to ne mogu da vam kažem”, rekao je Jovanović.

Primetivši da bi s njim u vladu došlo “mnogo toga što je problematično za Vučića i SNS”, Jovanović je rekao da on ne može da sedi na dve stolice, prepodne u Moksvi, a popodne u Briselu i Vašingtonu.

“Došlo se do kraja te političke dvoličnosti, mora se jasno reći koji su nam ciljevi i kako ih ostvariti”, rekao je Jovanović.

Upitan da li vidi sebe u vladi, rekao je da se i bavi politikom kako bi bio u vladi, ali da je pitanje u kojoj vladi i kada.

“Niko me nije u vladu ni zvao. Ja nisam u poziciji u kojoj mogu da biram, ali nisam ni čovek koji bi po svaku cenu radio ono u šta ne veruje. Ako budem razgovarao sa Vučićem, posle ću razgovarati i sa stranačkim organima, pa ću obavestiti javnost”, rekao je Jovanović.

Funkcioner SDS Marko Đurišić rekao je da SDS neće u vladu sa Aleksandrom Vučićem, ali da će biti konstruktivna opozicija, dodajući da ih je predsednik obavestio da će danas poveriti mandat Aleksandru Vučiću.

Ni LSV sasvim sigurno neće biti deo vladajuće većine na repuibličkom nivou, potvrdio je funkcioner te stranke Đorđe Stojšić, dodajući da, kako sada stvari stoje, to neće da se desi ni na pokrajinskom nivou.

Stojšić je novinare podsetio da SNS i na pokrajinskom nivou ima većinu da sama formira pokrajinsku vladu.

“Za sada nisu vođeni nikakvi razgovori i od SNS zavisi koga vidi kao partnera. Kako sada stvari stoje, mislim da LSV neće biti ni deo pokrajinske vlade”, rekao je on.

Foto:www.srbijadanas.com

Foto:www.srbijadanas.com

DS S-Dveri:Treba nam premijer manje okrenut EU, više Rusiji

Predstavnici koalicije DS S-Dveri preneli su na konsultacijama predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dva zahteva, da se stane na put izbornoj krađi i neragularnostima, kao i da mandat ponudi nekom ko je manje evrofanatik od Aleksandra Vučića, izjavio je lider Dveri Boško Obradović.

Kako je dodao, ta koalicija će u parlamentu tražiti formiranje anketnog odbora koji bi utvrdio istinu o izbornom procesu, ali i promenu izbornog zakonodavstva, kako se izborne krađe ne bi ponavljale.

Drugi zahtev, kako je dodao, je da se mandat poveri nekom ko je manji evrofanatik od Vučića, navodeći da je i u samoj EU došlo do promena i da u njoj sada dominira skepticizam prema ovakvoj EU.

“Treba nam premijer koji je okrenut manje ka EU, a više ka Ruskoj federaciji”, rekao je Obradović.

Predsednica DS S Sanda Rašković Ivić je podsetila na sporazum između tadašnjeg predsednika SNS i lidera DS S Vojislava Koštunice u kome su se obavezali da neće biti promena Ustava, kao i da će biti raspisan referendum o ulasku Srbije u EU i NATO.

“Mandatar uveliko govori o izmenama ustava, a o referendumu nema ni reči. Krajnje je vreme za referendum o pridruživanju EU”, rekla je ona i dodala da se DŠ protivi svakoj promeni Ustava.

Obradović je na pitanje da li će i u parlamentu reagovati kao na sednici RIK-a, rekao da će na nepravdu, krađe i lopovluke uvek da reaguje.

Izvor:Tanjug
Previous Za tri sata opljačkano 1.400 banaka u Japanu
Next Sjedinjene Države ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, Kina oprezna

You might also like

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Akcije Komercijalne na najvišem nivou od septembra 2015.

Beogradska berza je u sredu zabeležila jedan od najslabijih prometa u tekućoj godini. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je svega 6,4 miliona RSD (52 hiljada EUR), dok je indeks Belex15

Kompanije

Nemački čelik se bori za budućnost protiv Kine

Zabrinuti za svoju budućnost u nemačkoj industriji čelika, oko 45.000 zaposlenih izašlo je na protest koji je organizovao IG Metal.

Najvažnije vesti

Rast BDP-a Srbije u drugom kvartalu 1,3 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 1,3 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.