Evropske berze: Fiat Chrysler i Bayer oslabili indekse

Evropske berze: Fiat Chrysler i Bayer oslabili indekse

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u ponedeljak su okončali trgovanje u negativnoj teritoriji. Izuzetak je grčki ASE koji je ojačao 1,5 odsto.

Panevropski indeks Stoxx 600 oslabio je 0,4 odsto, na 336,69 poena, pritisnut padom akcija nemačke kompanije Bayer AG . Akcije nemačke hemijske i farmaceutske kompanija pale su 5,7 odsto, nakon što je kompanija otkrila svoje namere da za 62 milijarde dolara preuzme najvećeg svetskog proizvođača GMO semena “Monsanto”. Investitore brine da ponuda prevazilazi finansijske mogućnosti Bayer-a.

Glavni indeks berze u Londonu FTSE 100 oslabio je 0,32 odsto, nemački DAX 0,74 odsto, francuski CAC40 je pao 0,66 odsto .

Indeks berze u Madridu IBEX35 pao je 0,65 odsto, a italijanski MIB FTSE čak 2,74 odsto zbog pada cena akcija Fiat Chrysler-a za 4,4 odsto.

Akcije italijansko-američkog proizvođača automobila oštro su pale nakon medijskih spekulacija da bi toj kompaniji mogla biti zabranjena prodaja u Nemačkoj zbog optužbi da je varala na testovima merenja emisije štetnih gasova. Nemački “Bild” je proteklog vikenda objavio da su nemački regulatorni organi otkrili postojanje softvera koji je isključivao tehnologiju kontrole emisije štetnih gasova u Fiatovim vozilima.

Grčki ASE ojačao je 1,5 odsto nakon što su poslanici grčkog parlamenta tokom vikenda usvojili zakon koji predviđa nove mere štednje i povećanje poreza uoči sastanka Evrogrupe od kojeg se očekuje da odobri Atini korišćenje neophodnih fondova kako bi se Grčka izborila sa dugovima.

Izvor:Agencije
Previous Završene konsultacije o sastavu nove vlade, Vučić mandatar
Next Cena zlata na najnižem nivou od kraja aprila

You might also like

Svetske berze

Azijske berze zabeležile skok

Na azijskim berzama su u četvrtak cene akcijaa porasle na najviše nivoe za devet meseci, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu i rastu cena nafte.

Berza

Dinar miruje, srednji kurs danas 118,0714

Zvanični srednji kurs dinara iznosi danas 118,0714 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Dinar zadržao vrednost, srednji kurs 118,6904

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao prethodnog dana i zvanični srednji kurs iznosi 118,6904 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.