Evropljani su zaduženiji 16 puta više od Srba

Evropljani su zaduženiji 16 puta više od Srba

U poslednje vreme građani Srbije se sve teže odlučuju da uzimaju kredite, iako su bankarske kamate niske.

Kamate na gotovinske i stambene kredite su u odnosu na prošlu godinu prepolovljene. I pored toga, građani se sve manje zadužuju. Mi smo najmanje zaduženo stanovništvo u Evropi. U odnosu na prosečnog Evropljanina, prosečan građanin Srbije ima 16 puta manje obaveze prema bankama. Slična situacija je i u regionu. Hrvati su osam puta više zaduženi, a Crnogorci duplo više od nas. Podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije ukazuju na to da je prošlog meseca stanovništvo dugovalo 733,4 milijarde dinara, ili malo više od šest milijardi evra. Na tom nivou smo već duži period.

 Jedino gotovinski zajmovi beleže blagi rast od oko tri i po milijarde dinara, dok su doskora popularne stambene pozajmice pale za 1,8 milijardi dinara.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

Banke su spremne na to da stanovništvu odobre kredite za kupovinu stanova i s kamatom od 2,7 odsto na godišnjem nivou, što je upola manje nego lane, ali zainteresovanih gotovo da nema. Ni dinarski stambeni krediti, s kamatom ispod sedam odsto, nisu primamljivi podstanarima.

Svaki građanin u Srbiji duguje za kredite 798 evra, a svaki zaposleni nešto više od 2.200 evra. Prosečan gotovinski kredit je 4.000 evra, a stambeni 37.000 evra. Broj kreditnih kartica već dva meseca miruje i iznosi 1,16 miliona ovih blanketa, a koristi ih 921.820 građana. Iako su banke odobrile limit od 84,3 milijarde dinara, iskorišćeno je samo 33,6 milijardi.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Šta se može kupiti u Hrvatskoj za 50.000 evra?
Next Svetske breze: Na svetskim berzama vlada oprez

You might also like

Kompanije

Direktna Banka kupila Findomestic banku u Srbiji

Direktna Banka ad Kragujevac kupila je 100 posto vlasništva Findomestic banka AD Beograd od Findomestic Banca SpA Italija, koja je deo globalnog bankarskog sistema BNP Paribas.

Kompanije

Dunav Osiguranje: Dobit u prvih šest meseci 830 miliona dinara

Dunav Osiguranje ostvarilo je dobre poslovne rezultate u prva dva kvartala tekuće godine – rast profita i bruto premije.

Društvo

Hrvatska uvodi evro

Hrvatska narodna banka pripremila je hrvatsku strategiju za uvođenje evra.