Beogradska berza: Ubedljivo najtrgovanija Komercijalna banka

Beogradska berza: Ubedljivo najtrgovanija Komercijalna banka

Prvi trgovački dan u sedmici doneo je odličan promet od 592,7 miliona RSD (4,8 miliona EUR), u velikoj meri zahvaljujući državnim dužničkih papirima. Indeks Belex15 oslabio je 0,3% na 621,6 poena.

Ubedljivo najprometnija akcija bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je zabeležila promet od 21,3 miliona RSD, mahom u nekoliko većih transakcija na nivou od 1.411 RSD. Akcije ove najveće domaće banke pod državnom kontrolom dan su okončale na nivou od 1.411 RSD što je smanjenje od 2,7% u odnosu na trgovanje od petka. Komercijalna je nedavno objavila da je u prvom kvartalu zabeležila dobit od 1,4 milijarde RSD, nakon što je kompanija 2015. završila sa ogromnim gubitkom od 6,3 milijarde RSD usled ispravke vrednosti kolaterala za odobrene kredite.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je porastao 1,5% na 1.096 RSD uz realizaciju od 1,4 miliona RSD, dok se Naftna industrija Srbije (NIIS) zadržala na 635 RSD uz skroman promet od 1,2 miliona RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je registrovao minoran promet po prosečnoj ceni od 888 RSD, dok je Metalac iz Gornjeg Milanovca (MTLC) ojačao 1,8% na 2.750 RSD uz trgovanje vredno 0,6 miliona RSD. Imlekom (IMLK) se trgovalo po prosečnoj ceni od 5.860 RSD uz realizaciju od 0,4 miliona RSD, dok je AIK banka (AIKB), sa neznatno manjim prometom, pala 3,1% na 1.770 RSD.

Drugi dan zareom obveznica RSO15129 zabeležila je veliki promet, danas od 4,6 miliona EUR. Ovom obveznicom denominovanom u evrima, koja dospeva na naplatu 28. decembra 2018. trgovalo se uz godišnji prinos od 1,9%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Sjedinjene Države ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, Kina oprezna
Next Nemačkog proizvođača čipova Aixtron preuzima kineski investicioni fond

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 oslabili zbog pada cena akcija u finansijskom sektoru, dok je tehnološki sektor podstakao rast Nasdaq indeksa.

Berza

Istanbulska berza razmišlja o povećanju vlasničkog udela u Sarajevskoj berzi

“Razmišljamo o povećanju našeg vlasničkog udela u Sarajevskoj berzi”, rekao je Serkan Karabacak, predsednik Odeljenja za revizije i nadzor Istanbulske berze tokom 8. Sarajevo Business Foruma.

Berza

Negativna inflacija i u Australiji, dolar naglo pao

Vrednost australskog dolara pala je više od 1 odsto nakon iznenađujućih podataka o kretanju potrošačkih cena u prvom tromesečju 2016.